Dan Voiculescu, vicepresedintele Senatului, a declarat pentru „Saptamana Financiara” ca „guvernului nu ii lipsesc resursele, ci stiin­ta administrarii lor”. ,,Guvernarea trebuie sa fie in primul rand com­petenta si responsabila si abia apoi sociala sau liberala. De altfel, in acest moment, Romania are nevoie, in egala masura, si de proiecte liberale si de garantarea protectiei sociale. Degeaba pro­duci daca nu consumi, daca nu are cine sa-ti cumpere produsele. Nu exista economie puternica fara o societate pe masura. Romania are nevoie de masuri social-liberale, si nu de acum, ci de 20 de ani”, a explicat presedintele fondator al PC. In opinia sa, „problema actualului guvern nu sunt banii, ci administrarea lor”. „Afirm cu toata responsabilitatea: Romania are capacitatea de a asigura securitatea sociala, de a oferi un nivel decent de protectie sociala. Insa este esential ca aceste resurse sa nu fie deturnate catre afaceri si buzunare particulare”.          

In programul economic prezentat recent, USL arata ca risipa bugetara poate fi eliminata prin reducerea cu 50% a cheltuielilor materiale. Intrebat de unde crede ca se pot face reduceri fara a provoca disfunctionalitati aparatului de stat, Dan Voiculescu a raspuns: ,,De la patinoare construite scump, prost si fara niciun fel de analiza de oportunitate. De la sali de sport construite in localitati in care s-au inchis scolile. Intelegeti cat de absurd suntem guvernati! Se inchid scolile pentru ca numarul de copii este insuficient, dar, in paralel, se construiesc sali de sport. In acest moment, resursele publice nu se investesc, se consuma. Proiectele regimului Basescu-Boc nu produc, nu asigura return. Din momentul in care vom investi resursele exclusiv dupa criteriul rentabilitatii, banii vor deveni su­ficienti”.

In context, presedintele fondator al PC a ex­plicat: „Cheia dezvoltarii Romaniei este clasa de mijloc. Astazi, clasa de mijloc din Romania este firava si constant agresata de sute de taxe, impozite, birocratie corupta si presiuni politice. In acest moment, clasa de mijloc in Romania este de maximum 15% din totalul populatiei - si cred ca este o estimare optimista. Din momentul in care vom avea o clasa de mijloc de 50% (in Germania este de 80%), accidente politico-economice gen Basescu-Boc vor deveni imposibile. O clasa de mijloc nume­roasa, educata si independenta nu mai poate fi ma­nipulata.

O clasa de mijloc puternica asigura o eco­nomie eficienta, flexibila, rezistenta la crize. O clasa de mijloc substantiala asigura venituri buge­tare suficiente pentru pensionari, tineri, educatie, cercetare si sanatate. Clasa de mijloc este ingre­dientul care poate trezi economia romaneasca. Si o va face, veti vedea”.


„Orice reorganizare instant ar genera haos in economie si administratie”


„Reorganizarea administrativ-teritoriala propusa de Traian Basescu este o fantezie ridicola. Domnul Basescu n-are niciun studiu de impact, nicio simulare, nicio evaluare. Actioneaza dupa ureche, nu dupa analize elaborate. Vorbeste, nu gandeste. (...) Orice reorganizare instant ar genera instabilitate, o uriasa nemultumire in randul populatiei, haos in economie si administratie”, explica, pe blogul personal, vicepresedintele Senatului. In opinia sa, o reforma administrativ-teritoriala serioasa ar trebui sa indeplineasca trei conditii esentiale:

1. Sa fie precedata de o dezbatere publica de minimum sase luni.
2. Sa se bazeze pe un acord de principiu agreat de toate fortele politice si civice relevante, inclusiv institutii precum Academia Romana si Patriarhia.
3. Sa fie aprobata printr-un referendum national.