Director al Departamentului de Transplant Medular si Imu­noterapie al Spitalului Univer­sitar Hadassah Jerusalem, prof. dr. Reuven Or, a prezidat Confe­rinta organizata de American Medical Center in Bucuresti in data de 28 iulie, cu  participarea deosebita a renumitilor medici hematologi din Romania. Cu aceasta ocazie, prof. Or a fost de acord sa ne spuna cateva cuvinte despre cola­borarea sa cu Romania si despre viziunea sa asupra importantei pe care progresul in medicina il ocupa in viata pacientilor si totodata a medicilor.

„Fin.ro”: Cu ce se diferentiaza sistemul medical din Israel de cel din Romania?
Prof. dr. Reuven Or: Am avut ocazia sa cunosc multi medici din Romania, am vizitat de asemenea mai multe spitale si am constatat ca in general serviciile medicale se ridica la un nivel inalt. Cred ca ceea ce face diferenta intre sistemul medical din Romania si cel din Israel, cu precadere Spitalul Universitar Hadassah, consta in faptul ca acolo medicii abordeaza pro­grame combinate de munca, ce tin atat de munca depusa la clinica in beneficiul pacientilor, dar si de munca de cercetare, activitati pe care le desfasoara in paralel. Din discutiile cu medicii romani am constatat ca din pacate acestia isi impart timpul intre diagnosticarea si tratarea pacientilor si completarea miilor de documente solicitate de sistem. Un departament specializat in acest sens ar fi un real ajutor in munca medicilor si un sprijin pentru pacienti, deoarece timpul celor care isi dedica viata pentru a-i trata si vindeca ar include mai multe activitati de cercetare. Eu sunt de parere ca progresul in medicina poate fi realizat daca medicii sunt implicati in cercetari de baza.

Sunt echipamentele clinicii Hadassah mai performante decat cele romanesti? Cat conteaza o aparatura moderna in spitale?
Noi incercam sa dispunem de cele mai performante echipamente, insa acest lucru nu este complet relevant. Consider ca echipamentele de baza nu se compara cu resursele umane. Teh­nologia are un rol determinant in progresul medicinei de pretutindeni, dar cea mai importanta este echipa de medici, ca de altfel si munca de cercetare depusa de acestia, ce are ca scop sa vina in sprijinul pacientilor. Un studiu continuu imbunatateste vizibil si cons­tant calitatea actului medical si ofera sanse sporite la viata pacientilor. Bineinteles ca in anumite situatii pacien­tii pot beneficia de tehnologii noi care sa le amelioreze boala. Un exemplu eloc­vent in acest sens poate fi chiar programul de imunoterapie pe care il aplicam si il dezvoltam de cativa ani pentru consolidarea organismului uman si care reprezinta un real ajutor in lupta cu celulele canceroase, in diverse afectiuni severe precum leucemiile, beta-thalassemia, anemiile aplastice etc.

Cum ati ajutat medicii din Romania pana in prezent si cum intentionati sa-i sprijiniti in continuare?

In primul rand sunt dornic sa ajut toti doctorii din Romania si cred ca nu se pune problema de ajutor, mai degraba este vorba de o colaborare stiintifica, ceea ce este foarte important. Pot fi puse in practica in laboratoarele noastre din Israel o multime de idei ale medicilor din Romania. Medicii de aici au multe cunostinte si sunt la curent cu toate noutatile din literatura de specialitate. In al doilea rand, cativa medici din Romania au vizitat spitalul nostru din Hadassah si am avut ocazia sa le aratam realizarile noastre. In al treilea rand, am fost incantat sa vizitez cateva din spitale din Romania, printre care Fundeni si Coltea, si sa intru in contact cu pacientii, iar apoi sa dezvoltam un schimb de experienta cu medicii si sa incercam sa gasim cea mai buna solutie pentru imbunatatirea starii pacientilor. In plus, pacientii care nu pot primi tratament complet aici, in Roma­nia, pot apela la Spitalul Universitar Hadassah, unde medicii vor fi dornici sa le sporeasca sansele de vindecare si sa creasca calitatea vietii acestora. Eu ii sfa­tuiesc pe pacientii care au nevoie de tra­tamente inovatoare si care nu sunt dis­ponibile aici sa apeleze la spitalul nostru. Un exemplu ar fi pacientii care au nevoie de transplant de celule stem, dar nu au donator compatibil aici in Roma­nia.

Ce realizari ati avut impreuna cu Spitalul Universitar Hadassah


in vederea sprijinirii pacientilor romani?
Foarte multi pacienti romani au beneficiat de serviciile spitalului cu mare succes, in special in departamentul de transplant medular, spre satisfactia tutu­ror celor care au venit in sprijinul acestora. Includem aici si pacientii ro­mani pentru care s-a inceput procedura de cautare de donator compatibil. Nu oricine poate fi donator, este necesar un grad cat mai ridicat de compatibilitate, iar in acest sens se au in vedere factori precum varsta, greutatea, debutul bolii si numeroase alte considerente. Ne bazam pe donatori cu 100% compatibilitate. Spitalul Universitar Hadassah detine o banca proprie de celule stem si are acces la bancile internationale in vederea gasirii donatorului.

Cum vedeti colaborarea cu Romania in viitorul apropiat?
In ideea consolidarii acestei cola­borari cu Romania si in sprijinul intre­gului sistem medical romanesc, dorim sa dezvoltam impreuna cu Spitalul Univer­sitar Hadassah si American Medical Center un schimb de experienta si de informatii cat mai amplu si mai deschis cu toti medicii romani si nu numai. In acest sens pregatim deja o conferinta in zona Transilvaniei in luna septembrie, la care vor participa medici oncologi si hematologi din aceasta parte a tarii, dupa aceea un nou Congres hema­tologic in luna octombrie la Sinaia, precum si multe alte vizite atat ale medicilor israelieni in spitalele din Romania, cat si ale medicilor romani in spitalele din Israel, in special Spitalul Universitar Hadassah.

In parteneriat cu Hadassah Jerusalem


Profesor dr. Reuven Or sfatuieste pacientii care au nevoie de tratament in Israel sa apeleze la clinica American Medical Center, ce are o experienta de peste 20 de ani in domeniul medical si este in colaborare directa cu Centrul Medical Universitar Hadassah si Sourasky Medical Center din Tel Aviv.

„American Medical Center din Bucuresti este intr-o colaborare buna cu Centrul Medical Universitar Hadassah Hebrew din Ierusalim, Israel, in domeniul transplanturilor medulare, prin tratarea pacientilor din Romania in departamentele de Transplant Medular si Imunoterapie
la cancer. Programul de imunoterapie se adreseaza de asemenea tuturor pacientilor din departamentele de oncologie, cu diverse tipuri de cancer, precum cancer ovarian, cancere osoase si ale tesuturilor moi etc. (...) Sunt mandru de colaborarea dintre American Medical Center si Centrul Medical Universitar Hadassah Hebrew, in special datorita evaluarii si tratarii pacientilor romani in spitalele noastre, indiferent de tipul de afectiuni sau diagnostic.  Acest parteneriat unic reprezinta un proiect umanitar ce vine in sprijinul pacientilor care au nevoie de terapii salvatoare”, sustine prof. dr. Reuven Or.

Premiera medicala


Medicii din Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni au efectuat in luna octombrie 2010, in premiera nationala, primul transplant medular pentru un copil cu beta-thalassemie majora. Interventia a fost un adevarat succes, colectivul roman de medici beneficiind de sprijinul reputatului specialist prof. dr. Reuven Or. Pacienta, in varsta de sapte ani, era dependenta de transfuzii de sange, efectuate lunar de la varsta de un an.