BCR Banca pentru Locuinte (BpL) a raportat un profit net de sase milioane lei in primele noua luni si o crestere cu 50% a numarului de contracte, a caror valoare totala a ajuns la opt miliarde de lei.

La finele lunii septembrie, activele BCR BpL se situau la 681 milioane de lei, in crestere cu 87% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Presedintele bancii, Alexandru Ciobanu (foto), estimeaza ca, la jumatatea anului viitor, activele BCR BpL vor depasi pragul de 1 miliard de lei, dupa ce la finalul lui 2011 vor urca la 800 de mil. de lei.

In ceea ce priveste profitul, seful BCR BpL mizeaza pe un nivel de 9 milioane de lei la finalul acestui an.

Potrivit rezultatelor la 9 luni, valoarea depozitelor atrase s-a dublat comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 585 milioane de lei, urmand sa atinga la sfarsitul anului un nivel de 700 de milioane de lei.

Portofoliul bancii a crescut la 250.000 de contracte active, dupa ce la finalul trimestrului III din 2010 a fost de 170.000 de contracte.

Presedintele bancii estimeaza ca gradul de penetrare va ajunge la 10% in urmatorii cinci ani, un obiectiv pe care-l considera ambitios.
Spre comparatie, in Cehia, acesta este in acest moment de aproximativ de 50%, insa sistemul de economisire-creditare functioneaza deja de 17 ani.

„Oricum, un punct de inflexiune in ceea ce priveste ritmul de crestere al sistemului se va inregistra in momentul in care gradul de notorietate va fi de 80%. Atunci vom putea spune ca produsul de economisire-creditare este cunoscut in mod natural. In acest moment gradul de notorietate este de numai 10-20%”, a explicat Alexandru Ciobanu.

BCR Banca pentru Locuinte acorda finantare pentru investitii in domeniul locativ, precum modernizarea, extinderea, cumpararea unei locuinte, a unei case sau a unui teren, refinantarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.

Statul acorda anual o prima de 25% din valoarea economisita in scop locativ de catre clientii bancilor pentru locuinte care activeaza pe segmentul de economire-creditare din Romania, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte, in limita a 250 de euro.

Sistemul de economisire-creditare a fost introdus in Romania in 2004.