Programul Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii este operational, a anuntat astazi Cristian Haiduc, presedintele agentiei care se ocupa de acest proiect.
Inscrierea se poate face online. Suma alocata pentru anul acesta este de 24 de milioane de lei, de la bugetul de stat. Linia de credit pe care o poate obtine o societate este de maximum 125.000 de lei (30.000 de euro) pe an, dar nu mai mult de 50% din cifra de afaceri a societatii pe ultimele 12 luni, au explicat reprezentantii agentiei. Daca firma beneficiaza si de alte facilitati de credit, valoarea creditului se reduce pana la 30% din cifra de afaceri.
Oficialii guvernamentali s-au aratat foarte entuziasmati de acest proiect.
„Executivul a asigurat o suma foarte importanta, de 24 de milioane de lei, doar pentru acest an, pentru subventia de dobanda. Sunt foarte, foarte multe fonduri alocate. Pentru anul viitor suma va fi de 70 de milioane de lei pentru acelasi obiectiv”, a aratat Cristian Haiduc. Lansarea proiectului a avut loc in cadrul unei conferinte de presa la care a participat premierul Emil Boc si reprezentanti ai celor 10 banci implicate in program. ,,Totul este transparent, oricine se poate inscrie si poate beneficia de ajutorul din partea statului”, a spus si premierul Emil Boc. Ca sa fie eligibile, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.

Prin programul guvernamental ,,Cardul Kogalniceanu", intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de subventie de pana la 70% din dobanda si de garantii de stat de maximum 80% din valoarea imprumutului, care nu poate depasi 125.000 de lei. Firmele vor fi selectate de de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, iar listele cu beneficiarii eligibili vor fi transmise celor 10 banci inscrise in program.
AIPPIMM a estimat un volum de 4.000 de credite pana la finele acestui an, 12.000 de credite anul viitor si un numar similar in 2013, pornind de la plafoanele de dobanda subventionata, de 24 de milioane de lei pentru acest an, 70 de milioane lei in 2012 si 71 de milioane de lei in 2013.