Programul Operational pentru Pescuit (POS), prin care Romania poate accesa fonduri europene de aproximativ 230 de milioane de euro pana in 2013, va fi lansat oficial vineri, 11 iulie, data de la care solicitantii pot depune proiecte de finantare in domenii precum acvacultura si procesarea pestelui.

La sfarsitul acestei saptamani, pe 11 iulie, se va lansa oficial Programul Operational pentru Pescuit (POS), prin care putem accesa alte 230 de milioane de euro pana in 2013. De vineri, solicitantii pot depune proiecte de finantare in domenii precum acvacultura si procesarea pe- stelui. Pentru inceput, pot fi cerute finantari in cadrul a patru masuri ale programului, restul urmand sa fie lansate gradual, in viitor.Masurile accesibile din 11 iulie vizeaza finantarea acvaculturii, a procesarii, a marketingului si investitiilor la bordul navelor de pescuit. In acelasi timp, va fi lansata o masura care se refera la acordarea de compensatii pentru pescari, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

Pentru investitiile in acvacultura, fondurile publice vor acoperi maximum 60% din valoarea totala a unui proiect, prioritare la finantare fiind firmele mici.In cazul investitiilor in procesare si comercializare, valoarea finantarii este tot de maximum 60% si vizeaza activitati precum infiintarea de noi unitati de procesare a pestelui, modernizarea unora deja existente, achizitia de echipamente si infiintarea unei piete en-gros. In cadrul masurii de modernizare a navelor, solicitantii vor putea cere bani pentru achizitia de motoare care consuma mai putin combustibil sau echipamente care sa permita pastrarea la bord a capturilor accidentale de peste, investitiile fiind finantate cu 20%-60%.

Compensatii pentru pescari


Masura de acordare a unor compensatii socio-economice vizeaza pescarii afectati de incetarea activitatii navei pe care au lucrat si pe cei care se pensioneaza anticipat. Astfel, pescarii de la Marea Neagra, inclusiv din micul pescuit costier, care au lucrat cel putin 12 luni pe o nava care si-a incetat activitatea de pescuit, vor putea primi o compensatie in bani, la fel ca pescarii pensionati anticipat.
Programul Operational pentru Pescuit cuprinde cinci axe si a fost aprobat de Comisia Europeana la sfarsitul anului trecut, Romania primind un avans de 7% din fondurile comunitare.

Obiectivele axelor prioritare


Potrivit regulamentului Fondului European pentru Pescuit (FEP), pricipalele obiective ale Axei Prioritare 1 sunt: adaptarea flotei de pescuit la resursele disponibile si accesibile din Marea Neagra si ajustarea efortului de pescuit in concordanta cu Politica Comuna de Pescuit pentru speciile prezente in Marea Neagra; mentinerea competitivitatii flotei romanesti, prin modernizarea si adaptarea vaselor si barcilor la exigentele actuale privind siguranta navigatiei, selectivitatea uneltelor de pescuit, imbunatatirea conditiilor de munca si de depozitare a capturilor; sprijinirea pescarilor afectati de evolutia activitatilor din pescuit, prin implicarea pescarilor in programe de recalificare in alte domenii decat pescuitul; mentinerea activitatii flotei de pescuit la scara mica in zonele de coasta. Axa Prioritara 2 are urmatoarele obiective: modernizarea acvaculturii si adaptarea sectorului la cerintele pietei; mentinerea unui nivel durabil pentru activitatea de pescuit in apele interioare; imbunatatirea produselor procesate si comercializate din sectorul pescaresc. Axa Prioritara 3 urmareste sa realizeze urmatoarele obiective: intarirea infrastructurii pentru asigu- rarea unei industrii de pescuit profitabile si competitive pe termen lung, cu cresterea masurilor de siguranta pentru lucratorii sectorului piscicol; sprijinirea abilitatilor profesionale in sectorul de pescuit si acvacultura; sprijinirea actiunilor comune pentru dezvoltarea unui sector durabil de pescuit si acvacultura. Obiectivele masurilor finantate prin Axa Prioritara 4 sunt: sprijinirea infiintarii Grupurilor Locale (parteneriate si strategii); sprijinirea implementarii strategiilor locale de dezvoltare; sprijinirea proiectelor de colaborare intre Grupurile Locale. Pentru Axa Prioritara 5, obiectivele principale ale asistentei tehnice sunt: elaborarea tuturor documentelor preliminare pentru pregatirea si implementarea Programu- lui Operational pentru FEP; cresterea capacitatii administratiei, inclusiv aspectele Politicii Comune de Pescuit privind implementarea Fondului European pentru Pescuit.

307,6 milioanede euro prin POS


Cele cinci axe ale Programului Operational pentru Pescuit (POS) sunt adaptarea flotei de pescuit (fonduri totale de 13,3 milioane de euro), acvacultura si procesarea pestelui (140 de milioane de euro), masuri comune (40 de milioane de euro), dezvoltarea zonelor pescaresti (100 de milioane de euro) si asistenta tehnica (14,3 milioane de euro). In total, fondurile alocate prin program sunt de 307,6 milioane de euro, din care 75% reprezinta contributia UE si 25% fonduri de la bugetul de stat.