In cadrul primului concurs european pentru mobilitate, lansat de vicepresedintele Siim Kallas, comisarul pentru transport, cetatenii europeni au fost invitati sa voteze pentru alegerea planificatorul de calatorii multimodale. Ideea care a stat la baza acestui concurs a fost aceea de a informa si de a stimula dezvoltarea unor planificatoare integrate de calatorii, care sa permita depasirea frontierelor nationale si sa ofere mijloace alternative de transport.

„Amalgamul de planificatoare de calatorii existent in prezent este incompatibil cu piata unica europeana a transporturilor de care avem nevoie cu totii. De ce nu pot inca sa-mi planific sau sa-mi rezerv pe internet, dintr-un singur clic, o calatorie prin Europa astfel incat sa trec de la avion la tren sau vapor, la transportul urban sau rutier? Tehnologia exista deja, mai trebuie doar sa incepem sa o folosim”, a explicat vicepresedintele Kallas.

Cu ocazia deschiderii votului public, Siim Kallas a mai aratat ca, avand posibilitatea de a cauta si de a gasi planuri de calatorie alternative din doar cateva simple clicuri, fara stresul provocat de necesitatea de a consulta mai multe site‑uri, oamenii vor putea sa aleaga cea mai convenabila solutie de transport, ceea ce va determina functionarea mai rapida si mai eficienta a intregului sistem de transport.

Concursul pentru crearea unui planificator de calatorii cu adevarat european a fost deschis tuturor, de la societati si organizatii, pana la orice persoana interesata de calatorii. Au fost prezentate 28 de exemple de planificatoare de calatorii si 22 de idei inovatoare. Din nefericire, desi inovatoare si usor de utilizat, unele dintre planificatoarele prezentate nu au respectat cerintele stricte legate de aplicarea transfrontaliera si multimodala.

Acum este randul publicului sa voteze, in perioada 5 decembrie 2011 - 13 ianuarie 2012, cele 12 planificatoare finaliste. In paralel, un juriu format din experti se va reuni pentru a delibera asupra ideilor prezentate. Cele mai bune proiecte din fiecare categorie vor fi anuntate de vicepresedintele Kallas cu ocazia unui eveniment care va avea loc la Bruxelles, in februarie 2012.

Pe pagina web actualizata a concursului, www.eujourneyplanner.eu, se gaseste o harta a planificatoarelor supuse votului electronic si o lista completa a planificatoarelor de calatorii si a ideilor prezentate Comisiei in cadrul concursului.

Provocarile majore cu care se confrunta in prezent sectorul transporturilor (cresterea costului carburantilor, schimbarile climatice) obliga autoritatile europene sa gaseasca modalitati mai inteligente de a calatori. O solutie ar fi utilizarea diferitelor moduri de transport pe parcursul unei singure calatorii. Pe langa faptul ca este mai ecologica, aceasta solutie poate fi mai economica si mai adaptabila la necesitatile in materie de calatorii ale fiecaruia dintre noi. Desi exista deja peste 100 de planificatoare de calatorii, niciunul nu permite inca cetatenilor europeni care doresc sa calatoreasca pe teritoriul Europei sa gaseasca informatii sau sa rezerve un singur bilet valabil pentru intreaga calatorie, indiferent de numarul de tari pe care le traverseaza sau de mijloacele de transport utilizate.