Proiectul Nabucco ar putea fi anulat complet până la sfârşitul lunii iunie, potrivit unor informaţii apărute în presa rusă, care citează surse din mediul de afaceri londonez.


Informaţia, mai degraba o speculatie, lansată luni de agenţia ITAR-TASS, se bazeaza pe aprecierile făcute săptămâna trecută de gigantul petrolier British Petroleum (BP), care a exclus gazoductul Nabucco din categoria rutelor de livrare a gazelor naturale extrase în Azerbaijan.

Tot atunci, BP a indicat că ia în calcul numai două rute de livrare către Europa a gazelor extrase de la exploatarea mamut Shah Deniz II, respectiv Nabucco West - varianta „scurta” a proiectului european - şi SEEP, sau South East Europe Pipeline, care are un traseu asemănător Nabucco.

In acelasi timp, BP, care exploateaza in parteneriat cu societatea azera de petrol si gaze anturale SOCAR si cu grupul norvegian Statoil faza secunda a zacamantului Shah Deniz, ar putea sustine proiectul gazoductului transadriatic (TAP), pus la punct de compania germana E.ON Ruhrgas si de grupul elvetian EGL si care prevede transportul gazelor in Italia via Greccia si Albania.

Proiectul Nabucco, menit să reducă dependenţa Europei de importurile de gaze naturale din Rusia, este susţinut politic de UE şi Statele Unite. Gazoductul ar fi trebuit să intre în funcţiune în 2014-2015, cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Traseul iniţial al conductei, de 3.900 kilometri, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, pare imposibil de respectat în prezent. Astfel, compania de proiect a prezentat recent o variantă restrânsă, menită să aducă gaze de la graniţa Bulgariei cu Turcia până în Austria.

MOL Ungaria şi RWE Germania, două dintre companiile implicate direct în proiect, au pus sub semnul întrebării fezabilitatea versiunii originale a Nabucco, avertizând că ar putea să se retragă.

Proiectul este dezvoltat de Nabucco Gas Pipeline International, cu sediul la Viena. Acţionarii companiei de proiect sunt Transgaz Mediaş, OMV Austria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia, MOL şi RWE.