In toate zonele comerciale ale Capitalei preturile de inchiriere ale spatiilor stradale au inregistrat scaderi considerabile in ultimii doi ani, situate intre 30% si 50%, se arata intr-un raport de piata realizat de compania More Real Estate Services (More RES). „In unele zone,
mai ales cele din perimetrul ultracentral al Bucurestiului, s-au inregisrat scaderi de pana la 60%. Tot aici am consemnat si cea mai mare crestere a ratei de neocupare a magazinelor, care in anumite locuri ajunge si la 25%, de la 5%-6% in 2008“, a declarat Ilias Papageorgiadis, CEO al More RES.

Doar zona Lipscani incearca sa iasa din con­textul general, aici fiind inregistrate cele mai mici reduceri de chirii, adauga Papageorgiadis. Din per­spectiva istorica, in perioada 1900 strada Lipscani reprezenta pentru Bucuresti echiva­len­tul Caii Victoriei de astazi. Datorita planurilor de reabilitare a zonei, fosta glorie a activitatii co­mer­ciale aparti­nand Bucurestiului de altadata cu­noaste un nou suflu. Specificul activitatilor co­mer­ciale din zona este orientat spre petrecerea timpului liber (teatre, baruri, cafenele, restau­ran­te). Se mai intalnesc in zona si activitati comer­ciale de proximitate (far­ma­cii, banci, utilitati), in armonie cu cele de comert cu amanuntul (arti­cole vestimentare, accesorii). Astfel, potrivit datelor More RES, pe segmentul de timp studiat - 2008-2010 - se inregistreaza o evolutie de­screscatoare de 35% a chiriilor, procent semnificativ mai redus comparativ cu celelalte zone investigate. Cert este faptul ca, in ultima perioada, zona reflecta un trend mai prosper, avand real potential de stabilizare a chiriilor si chiar o posibila crestere a preturilor, crede Ilias Papageorgiadis.

Amplasarea magazinului - esentiala


Raportul de piata intocmit de More RES ana­lizeaza si compara aproximativ 500 de pro­prietati comerciale, situate in 40 de zone diferite ale Capitalei, in perioada iulie 2008-iulie 2010. Stu­diul a urmarit identificarea factorilor de risc, a opor­tunitatilor, variatiunilor si tendintelor surve­nite pe piata spatiilor comerciale stradale din Bucuresti, descriind efectele graduale si antici­pand masurile postcriza din sectorul imobiliar vizat, in cadrul mai larg al crizei economice din Romania. Cum pentru perioada urmatoare sunt prevazute noi masuri de au­ste­ritate, iar piata imobiliara va suferi noi con­tractii, locatia ramane unul din factorii decisivi pentru succesul unei investitii in acest sector, cred reprezentantii More RES.