Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că pentru dezvoltarea turismului în ţara noastră trebuie redusă fiscalitatea şi stabilită o strategie pentru următorii 20 de ani, care să fie asumată şi respectată indiferent de cine se află la guvernare, potrivit Agerpres.

'Trebuie să reducem fiscalitatea în turism ca să putem să fim concurenţi cu celelalte ţări vecine. Nu putem să stăm cu un TVA de 24%. (...) Trebuie să avem o strategie pe termen scurt, mediu şi lung, pe care să ne-o asumăm cu toţii şi pe care orice guvern care vine şi conduce România în următorii 20 de ani să o respecte.

Asta cred că ne lipseşte şi cred că Institutul Naţional de Cercetare în Turism poate să facă, la solicitarea noastră a tuturor şi fac public această solicitare acum, o cercetare profesionistă privind sistemul concurenţial al ţărilor din jurul nostru, al celor care ne concurează, astfel încât pe bugetele anilor 2013-2015, pe proiectele europene pe care ar trebui să le facem, să prioritizăm şi să luăm măsurile necesare pentru a fi concurenţiali din toate punctele de vedere', a spus Constantinescu, la deschiderea Târgului de turism 'Bursa Litoral - Delta Dunării', care se desfăşoară până pe 9 septembrie la Constanţa.

Preşedintele CJ Constanţa a menţionat că un obiectiv prioritar care trebuie realizat pentru atragerea cât mai multor turişti este dezvoltarea unei infrastructuri moderne între Delta Dunării şi litoralul românesc.

'Delta Dunării este un obiectiv unic în Europa şi printre puţinele din lume. De aceea toţi cei implicaţi în actul de turism solicită dezvoltarea unei infrastructuri moderne care să lege litoralul românesc de Deltă, pe Marea Neagră cu porturi, cu marine şi pe uscat cu drumuri, străzi si autostrăzi, proiecte pe care ni le propunem şi le susţinem în continuare', a afirmat reprezentantul CJ.

Acesta a declarat că sezonul estival 2012 a fost cel mai bun de după 1989, situaţie înregistrată şi datorită faptului că turiştii, agenţii economici, instituţiile statului, guvernanţii au început să aibă încredere unii în alţii.


Nicuşor Constantinescu a afirmat că 'această chestiune de încredere' trebuie să crească şi a precizat că a discutat cu secretarul de stat în Ministerul Turismului, Cristian Bărhălescu, despre ceea ce trebuie făcut pentru dezvoltarea turismului pe litoral.