Sucursala din Popesti-Leordeni a Protan este pe punctul de a scapa de proble­me­le cu autorizatia de mediu, dupa ce aceasta i-a fost suspendata in noiembrie 2008. Conce­sio­narul activitatii de ecarisaj la nivel national a solicitat Apelor Romane reesalo­narea termenului privind realizarea statiei de epurare, motivul suspendarii autorizatiei, obtinand o pasuire pana in 2011. Astfel, procesele declansate de suspenda­rea autorizatiei au ramas fara obiect. Miza mentine­rii in activitate a Protan o reprezinta milioane de euro care se castiga din neutralizarea deseurilor de origine animala, mare parte provenind din subventiile platite de statul roman.

Protan este pe punctul de a scapa de problemele cu autoritatile de mediu pe care le avea sucursala din Popesti-Leordeni, deoarece nu mai exista motivul pentru care i-a fost suspendata activitatea anul trecut. Binecunoscuta de bucuresteni si de locuitorii comunelor din preajma din cauza mirosului degajat, fabrica Protan a intrat si in atentia opiniei publice in noiembrie 2008. Atunci, Protan a amenintat cu inchiderea fa­bricii din cauza subventiilor pe care le avea de platit Ministerul Agri­cu­l­turii pentru activitatea de ecari­saj. Neoficial, s-a spus ca ne­mul­tumirea conducerii Protan a fost provocata si de suspendarea autorizatiei integra­te de mediu, pe 3 noiembrie 2008, pen­t­ru o perioada de sase luni. Moti­vul: nerealizarea unei statii de epu­rare pana la 30 septembrie 2008, potrivit planului de masuri prevazut in autorizatie. Intreruperea activita­tii de ecarisaj ar fi putut provoca o catastrofa ecologica la nivel national, deoarece nu mai erau alte firme care sa preia imediat animalele moarte si produsele expirate ale agentilor economici. Dupa cateva zile de conflict deschis, Protan a inceput sa primeasca subventiile de ordinul milioanelor de euro datorate de la Agentia de Plati si pentru Interventii in Agricultura (APIA). Autorizatia integrata de mediu este valabila pana in 2015, timp in care firma trebuie sa indeplineasca o serie de masuri pentru a ajunge la standardele de mediu cerute de Uniunea Europeana.

Protan a atacat suspendarea cu procese


Protan ar fi trebuit sa-si inchida portile pentru sase luni, din cauza deciziei de suspendare. Pe de o parte, era vorba de o posibila catastrofa ecologica, pe de alta parte, de sumele foarte mari de bani castigate din ecarisaj de actionarii firmei. In aceste conditii, firma a declansat mai multe procese la adresa institu­tiilor de mediu, printre care si unul in care cerea anularea notificarii din 2 octombrie 2008, in care ARPMB avertiza asupra inchiderii Protan in cazul in care fabrica nu construieste o statie de epurare. Tribunalul Bucu­resti a dispus insa, din 13 noiembrie 2008, suspendarea efectelor notifi­carii ”pana la solutionarea definitiva si irevocabila a fondului cauzei”. ARPMB a facut recurs, numai ca acesta a fost respins deoarece era netimbrat.

Intre timp, celelalte pro­cese au continuat, printre care si cel de fond privind suspendarea auto­ri­zatiei de mediu, care are termen in septembrie, dupa termina­rea vacan­tei judecatoresti.


Apele Romane au salvat Protan


Protan a actionat si pe alta cale pentru a scapa de problemele cu auto­rizatia de mediu si a cerut de la Apele Romane o reesalonare a ter­me­nului de realizare a statiei de epurare, pe care a si obtinut-o. ”Urma­re a modernizarii instalatiei de neutralizare a sucursalei Protan din Popesti-Leordeni, s-au modificat conditiile pentru folosinta de apa, fapt ce a determinat solicitarea si obti­nerea unei alte Autorizatii de Gospodarire a Apelor, cu program de etapizare aprobat pentru noile conditii”, arata Protan. ”Au venit cu note justificative, s-a discutat la nivel central si la noi, dupa care li s-a aprobat solicitarea. Le-am mai dat un termen sa-si rezolve problema. Daca nici pana atunci nu vor rezolva, nu vor mai primi nicio amanare”, ne-a declarat Dumitru Ciobanu, directo­rul Directiei Apelor Arges, unde este arondat Ilfovul. ”Motivul este jus­tificat, spun eu, deoarece pe partea de mirosuri au avut de indeplinit niste masuri, cu termene care nu sunt scadente. Dar, din cauza unor reclamatii privind mirosurile, au luat unele masuri si au modernizat instalatia. In momentul in care s-a facut studiul pentru statia de epurare, acesta s-a facut pe instalatia veche, care mai avea pierderi. Acum, modernizand instalatia, este necesar un nou studiu pentru statia de epurare”, ne-a spus la randul sau Simona Mihaela Saceanu, directorul ARPMB Bucuresti. Noua data pentru realizarea statiei de epurare stabilita de Apele Romane este 31.03.2011. Protan a solicitat deja ARPMB Bu­cu­resti revizuirea autorizatiei integrate de mediu, iar includerea noilor ter­mene este doar o formalitate. Astfel, procesul privind anularea deciziei de suspendare a ramas fara obiect, iar judecatorii nu au altceva de facut in septembrie decat sa constate acest lucru. Trebuie mentionat ca imediat dupa emiterea deciziei de suspen­da­re a autorizatiei integrate de mediu, din 3 noiembrie 2008, Protan a decis inchiderea temporara a fabricii, anuntand un plan ce contine 18 masuri cu termen de finalizare la sfarsitul lunii noiembrie, pentru a contracara efectele suspendarii. Concesionarul activitatii de ecarisaj spune ca pana acum a realizat investitii de peste 20 de milioane de euro in modernizarea instalatiilor.

In conflict cu dezvoltatorii imobiliari


Activitatea sucursalei din Po­pesti-Leordeni a Protan ii preocupa foarte mult pe dezvoltatorii imo­biliari din zona, nu doar pe locuitori. Cei mai interesati sunt fratii Robert si Ionut Negoita, care au construit complexul de blocuri Confort City, in apropierea fabricii de ecarisaj. In septembrie 2008, Protan a acuzat angajatii Confort Grup ca i-au colma­tat intentionat canalizarea si, de ase­menea, ca au protestat cu ocazia unei inspectii de la Uniunea Euro­peana. ”Inca din anul 2007, Protan a trimis scrisori catre Primaria Popesti-Leordeni, Prefectura Judetului Ilfov si Directia de Sanatate Publica Ilfov prin care a cerut ca solicitarile pentru autorizatiile de constructie ale agentilor economici sau ale per­soa­nelor fizice sa fie atent analizate daca acestia doresc sa construiasca imobile sau sa dezvolte activitati eco­nomice sau turistice in zona de protectie a Sucursalei Popesti-Leor­deni”, se arata intr-un raspuns al conducerii Protan. Ionut Negoita spune insa ca nu stia de existenta acelei canalizari. ”Noi am cumparat vreo 4,5 hectare de teren in vecina­tatea Protan, unde avem o baza logistica si am depozitat cateva agre­gate. Agregatele au trecut pe acolo si s-a colmatat canalizarea. Nicaieri nu aparea in schite ca pe acolo trece canalizarea Protan. Noi am cum­parat terenul de buna credinta, in conditiile in care pe schite nu aparea nimic”, a afirmat Ionut Negoita. Pro­tan spune ca mirosul degajat de neutralizarea deseurilor, care ii preocupa pe dezvoltatorii imobiliari, va fi diminuat sau eliminat prin mon­tarea unei instalatii moder­nizate pana la 30 septembrie 2010.


Profit mare din animale moarte


Activitatea de ecarisaj este foarte profitabila, chiar daca Protan a refuzat sa comunice date financiare de­spre firma. Aceasta a fost priva­tizata in 2002, cand pachetul majo­ri­tar de actiuni a fost  preluat de com­pania Phoenix - Farm. Pe 9 mai 2006, Agentia Domeniilor Statului a incheiat un contract privind con­cesio­narea activitatii de ecarisaj la nivel national cu consortiul de firme format din Protan si firma maghiara ATEV Feherjefeldolgozo ZRT, pe o durata de zece ani. Asocierea a fost facuta deoarece contractul s-a in­cre­dintat printr-o licitatie interna­tiona­la. Potrivit informatiilor prezentate pe site-ul Ministerului Finantelor, in 2007 Protan a avut o cifra de afaceri de 42,9 milioane de lei si un profit net de 6,6 milioane de lei. In anul 2006, cifra de afaceri a fost de 28,3 milioane de lei, iar profitul net de 5,7 milioane de lei. In 2005, cifra de afaceri a fost de 11,5 milioane de lei, iar profitul net de 6,3 milioane de lei. In ultimii ani s-a inregistrat o cres­tere de aproape patru ori a cifrei de afaceri, in timp ce profitul a avut o crestere mai mica. In aceasta perioada, numarul angajatilor a crescut de la 197 la 356. Neu­tralizarea deseurilor de origine animala a fost reglementata, dupa incheierea contractului cu Protan, prin OG 47/2005, care obliga consiliile locale sa aiba contracte cu concesionarul activitatii de ecarisaj la nivel natio­nal. Prin acelasi act normativ s-au eliminat subventiile pentru unitatile care detineau instalatii proprii de neutralizare. Ulterior, prin HG 1211/2005, statul se obliga sa subven­tio­neze costurile de ecarisaj, dar numai pentru cei care au contracte cu Protan-Atev. Subventia este de 100% pentru consiliile locale si de 50% pentru fermele de animale si pentru unitatile de taiere sau de procesare. Celelalte unitati econo­mi­ce, printre care si hipermarketurile, nu benefi­ciaza de subventii. Pretul stabilit pentru colectarea si neutra­lizarea deseurilor de origine animala este de 0,21 euro/kg. ”In prezent, SC Protan SA are contracte de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala cu 8.760 de agenti economici si 2.505 de consilii locale si primarii”, spun reprezentantii Protan. Acestia afirma ca Ministerul Agriculturii datoreaza in prezent societatii subventii in valoare de 5,9 milioane de lei.

Profitul Protan

2005 - 6,3 milioane de lei
2006 - 5,7 milioane de lei
2007 - 6,6 milioane de lei