Premierul Emil Boc a anuntat ieri remanierea mi­nistrului de Interne Dan Nica si a dat PSD-ului 24 de ore pentru a face o noua pro­pu­ne­re pentru acest post. Social-democratii au raspuns ca nu sunt de acord cu desti­tu­i­r­ea lui Nica si au cerut prim-ministrului sa re­vina asupra deciziei. „In caz contrar, Gu­ver­nul dispare”, a avertizat PSD. O decizie finala privind iesirea sau nu de la guvernare urma sa fie luata aseara de PSD.

Sefia Ministerului de Interne a ajuns ieri un motiv serios de disputa in cadrul coalitiei. Miza o reprezinta faptul ca MAI are un rol esential in organizarea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie. In plus, seful acestui minister are un cuvant important de spus in privinta mo­du­lui in care va fi organizat referendumul din aceeasi zi. Informatii despre o posibila demitere a mi­nis­tru­lui Dan Nica si inlocuirea acestuia cu un ministru PD-L au fost vehiculate de acum cateva sap­tamani.

Confirmarea oficiala a venit ieri-dimineata, cand premierul Emil Boc a anuntat ca a decis remanierea ministrului de Interne. Liderul PD-L si-a motivat decizia prin faptul ca Dan Nica a facut declaratii nefondate pri­vind o posibila frau­da­re a alegerilor pre­zi­dentiale. In plus, Boc a dat ulti­ma­tum PSD ca, in termen de 24 de ore, sa faca o noua propunere pen­tru sefia MAI, in caz con­trar inte­ri­matul va fi asigurat de Vasile Blaga (PD-L), in pre­zent minis­tru al Dez­vol­tarii Regionale.

La randul lor, social-democratii au raspuns tot printr-un ultimatum: Dan Nica ramane la MAI sau „Guvernul Boc dispare”. „PSD sustine si mentine sprijinul poli­tic pentru Dan Nica”, iar daca premierul Boc nu re­vine in 24 de ore asu­pra deciziei de rema­ni­e­re „Guvernul dispare”,  a declarat purtatorul de cuvant al social-de­mocratilor. Iar Mircea Geoa­na a pus decizia de remaniere pe seama presedintelui Basescu, cel care „isi doreste in mod obsesiv sa puna mana pe MAI”. O decizie finala urma sa fie luata asea­ra, in cadrul Comitetului Executiv National, din care fac parte si liderii din teritoriu. Doua sce­na­rii posibile erau vehiculate: fie social-democratii il pro­pun tot pe Dan Nica la sefia MAI, fie toti mi­nis­trii PSD isi vor depune demisia in bloc. Sur­sele din par­tid au re­latat ca, in cadrul BPN, parerile pro si con­tra iesirii de la gu­ver­nare au fost relativ egale, cu un usor avan­taj in favoa­rea ra­manerii la guvernare.

In contextul dis­pu­telor dintre parte­ne­rii de guvernare, PNL a anuntat ieri ca va depune o motiune de cenzura si ca sustine varianta formarii unui guvern de tehnocrati.

Divergentele din coalitie nu au consecinte doar pe plan politic, ci si in economia reala. Leul este in continuare vulnerabil la presiuni si s-ar putea deprecia in cazul in care situatia economica si politica s-ar deteriora „dramatic” in urmatoarele luni, apreciaza analistii de la Economist Intelligence Unit.