Grupul parlamentar PSD va opta, in aplicarea OUG 50, pentru eliminarea prevederilor care dau dreptul ANPC de a ridica autorizatia de functionare a unei banci, a anuntat ieri presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.

„Grupul parlamentar PSD va sustine ca ANPC sa nu aiba capacitatea de a ridica autorizatiile unor institutii de credit, pentru ca aceasta ar putea sa induca un risc efectiv in sistemul bancar. (...) Iar in legatura cu aplicarea prevederilor OUG 50 la creditele in deru­lare, noi credem ca aceasta ches­tiu­ne nu intra in conflict cu preve­derile directivei europene si, de ase­­­menea, nu reprezinta un risc real pen­­tru stabilitatea sistemului bancar, ci ar putea sa aduca mai multa trans­pa­renta si sa stimuleze com­peti­tivi­tatea intre institutiile de credit, de aceea noi ramanem pe pozitie si sus­tinem apli­carea prevederilor OUG 50 si la cre­ditele in derulare“, a spus Viorel Stefan.

Adoptarea OUG 50 s-a amanat


El a reiterat ca va incerca sa faca tot ceea ce este „omeneste posibil“ pentru a urgenta dezbaterile in comisie, astfel incat raportul sa fie depus in cursul acestei saptamani, iar saptamana viitoare ordonanta sa fie votata in plen. Viorel Stefan a declarat, marti, ca ordonanta privind creditele populatiei ar putea fi adoptata astazi de deputatii din Comisie si saptamana viitoare in plenul Camerei, dupa ce presedintele Traian Basescu a aten­tionat ca actul trebuie adoptat cat mai rapid. Prese­dintele Comisiei de buget-finan­te a aratat ca din scrisoarea prese­dintelui nu rezulta ca s-ar solicita modi­ficari punc­tuale, ci se cere amen­darea pro­iec­tului astfel incat sa nu se puna in peri­col stabilitatea sistemului finan­­ciar-bancar si sa nu se incalce pre­vederile directivei europene care a stat la baza OUG 50.

In schimb, sedinta s-a amanat din nou, dupa ce PDL a propus ca princi­palele prevederi ale actului normativ sa nu se aplice la contractele in deru­lare, masura care a starnit reactii dure si acuze din partea PSD si PNL.

„Pentru contractele in curs de derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50, creditorii, la solicitarea clien­tilor, au optiunea, dar nu si obligatia, sa aplice oricare dintre celelalte pre­ve­deri ale ordonantei de urgenta”, se arata in amendamentul PDL.

In ceea ce priveste contractele de credi­tare vechi care au fost deja modi­fi­cate prin acte aditionale, amen­da­men­tul prevede ca aceste schimbari isi vor produce efectele, cu exceptia ca­zului in care creditorul notifica clientul de o alta prevedere.

Deputatii nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta acestui amen­da­ment, discutiile fiind aprinse, in con­ditiile in care reprezentantii PSD si PNL nu au fost de acord cu aceste pre­ve­deri si au insistat ca repre­zen­tantii BNR, MFP si PDL sa spuna clar ca sus­tin neaplicarea la contractele de cre­ditare in derulare.

Reprezentantii BNR au precizat ca ban­ca centrala sustine neaplicarea la cre­ditele in derulare, intrucat preve­de­rile actuale sunt contrare condi­tio­na­litatii asumate in ultima scrisoare de intentie cu FMI.