Varianta ruperii coalitiei a fost respinsa de ambele tabere, pe motiv ca Romania nu isi permite acum, in plina criza economica, sa se confrunte si cu o criza politica.

Dupa mai multe zile de acuzatii reciproce destul de dure, liderii PSD si cei ai PD-L au anuntat public ca sunt gata sa ingroape securea razboiului si sa isi canalizeze eforturile asupra adevaratelor probleme ale Romaniei. Mesajul este evident unul populist, dar a fost preluat ieri de ambele tabere.

„A venit clipa sa ne intoarcem la lucrurile fundamentale, care sunt criza economica, locu­rile de munca. (...) In acest moment, Romania as­teapta de la aceasta coalitie si de la aceasta gu­vernare raspunsul la problemele care sunt cu adevarat importante“, a declarat Mircea Geoana. Din partea PD-L, Adriean Videanu a transmis electoratului ca „PD-L este preocupat de situatia economica in care se afla tara“. „Nu vrem sa luam in calcul actiuni politice care nu fac alt­ceva decat sa creeze premisele unei crize poli­tice, de aceea preocuparea noastra princi­pala o reprezinta rezolvarea problemelor pe care socie­tatea le are, data fiind accentuarea crizei in pri­mul semestru“, a insistat Videanu. Atat PSD, cat si PD-L au respins posibilitatea ruperii proto­colului de guvernare, mesajul transmis fiind acela ca un asemenea pas ar fi contra interesului tarii si al romanilor. Relatia dintre cele doua partide a fost destul de incordata inca de la ne­go­cierile pentru pre­luarea guvernarii. In­fiin­tarea comisiilor parla­mentare de ancheta care verifica modul in care ministrii Cabinetului Boc au cheltuit banii publici  a dus insa la esca­ladarea conflictului. Ministrul PSD Nemirschi a trecut fara pro­bleme de comisia de ancheta infiintata in cazul sau, in schimb ministrul PD-L Ridzi s-a ales cu dosar penal, iar un alt mi­nistru PD-L, Elena Udrea, este acum in atentia publica, intr-o chestiune similara. In schimb, Elena Udrea nu este sursa tensiunilor din ca­drul coalitiei, „sub nicio  forma“ , insa in­fiin­tarea comisiei de ancheta in cazul sau este „un demers politicianist si o provocare“ din partea PSD, explica Adrian Videanu. Surse din coalitie, citate de Mediafax, sustin ca liderii PD-L le-au solicitat colegilor de guvernare, de o maniera „destul de ferma“, sa renunte la co­misia de ancheta si „sa o lase in pace“ pe Elena Udrea. Prima sedinta a comisiei de an­cheta este pro­gramata pentru astazi.

Comisia anticriza - prima sedinta


Dincolo de discursurile politice, singura decizie concreta luata ieri in cadrul coalitiei a fost aceea ca astazi, la ora 16.00, reprezentanti ai celor doua partide sa se intruneasca intr-o co­misie  pentru a se pune de acord asupra pro­punerilor de iesire din criza avansate de PSD, precum si de PD-L. Este vorba de comisia in­fiintata acum cateva saptamani, dar care nu s-a reunit niciodata pana acum. Tre­buie sa avem un punct de vedere comun pe aceste chestiuni, mai ales in conditiile in care FMI este prezent in Bucuresti si analizeaza modul in care viitorul economiei romanesti poate fi ameliorat, a explicat ministrul Con­stantin Nita.


Adrian Nastase: Sunt doua masinarii care trebuie sa functioneze impreuna la guvernare, dar separat in alegerile prezidentiale. Este clar ca aceste divergente trebuie sa asigure minime conditii de guvernare, dar si o diferentiere a punctelor de vedere, pentru a justifica o competitie la prezidentiale.