Agricultura, Transportul, Protectia Consumatorului sau Energia sunt principalele portofolii de comisar european vizate de Romania.In prezent, acestea sunt detinute de Danemarca, Italia, Bulgaria si Letonia.

PSD si PD-L isi disputa dreptul de a desemna comisarul european. Principalul argument al social-democratilor este acela ca au castigat alegerile pentru Parlamentul European si au o buna sustinere din partea socialistilor europeni (PES). Partenerii de coalitie spun insa ca ei fac parte din cel mai mare grup in Legislativul european, PPE, dar si ca seful statului are ultimul cuvant in desemnarea reprezentantului Romaniei in Comisia Europeana. „Guvernul este institutia abilitata pentru a lua decizia de nominalizare a comisarului. Nu presedintele Romaniei, ci Guvernul are ultimul cuvant, po­trivit mecanismelor europene“, a subliniat ieri vicepremierul Dan Nica, dupa sedinta coalitiei.  De altfel, el a precizat ca in cadrul intrunirii „au fost propuneri ridicate de PSD, de PD-L“, dar deocamdata nu s-a luat o decizie. Dincolo de declaratiile oficiale, surse din cadrul coalitiei ne-au declarat ca, in cadrul sedintei, social-demo­cratii au spus ca ei au castigat alegerile si, prin urmare, vor avea ultimul cuvant in privinta persoanei care va fi trimisa la CE. „Chiar daca va fi o decizie de comun acord, cu siguranta PSD va spune cine nu va fi propus comisar“, au spus sursele noastre. Potrivit ace­sto­ra, printre numele inaintate au fost Adrian Severin, Mihai Tana­sescu si Vasile Puscas (de la PSD), dar si Dacian Ciolos din partea PD-L. O decizie finala ar putea fi luata in aproximativ doua saptamani.

Portofoliul este mai important decat persoana


Mult mai important decat numele persoanei trimise de Romania in Comisie este, de fapt, portofoliul care va reveni tarii noastre. Iar acesta nu este stabilit la Bucuresti, ci la Bruxelles. Toti liderii politici sunt de acord ca tara noastra trebuie sa obtina un post mai important decat cel de comisar pentru Multilingvism, detinut in prezent. Pentru acest lucru este nevoie de lobby la nivelul CE si de sustinerea grupurilor parla­mentare importante din cadrul PE.

Seful statului spune ca demersuri in acest sens sunt facute la nivel diplomatic inca din luna ianuarie. „Desemnarea comisarului nu va fi bazata pe criterii politice, ci pe criteriul de competenta, in functie de portofoliul pe care il vom obtine. Al competentei recunoscute pe plan intern si, daca este posibil, pe plan extern“, a transmis ieri Traian Basescu. Si, tot de la Cotroceni, partidele din coalitie au fost sfatuite sa nu se mai lanseze in dispute publice pe tema nominalizarii viitorului comisar, pentru ca acest lucru ar cauza negocierilor purtate pana in prezent de Romania.

Componenta pe care Comisia Europeana o va avea din toamna depinde de soarta Tratatului de la Lisabona. Daca acest tratat nu va intra in vigoare pana atunci, numarul de comisari ar urma sa fie mai mic decat numarul statelor UE, asa cum este in prezent.

Dan Nica, vicepremier: Sunt cateva domenii importante, care trebuie luate cu titlul de inventar: Agricultura, Transport, Protectia Consumatorului, Energie. Decizia (numirii unui comisar european - n.r.) tine cont si de faptul ca trebuie sa avem un numar de sustinatori important, ca sa fim siguri ca portofoliul care i se cuvine Romaniei este un lucru fezabil.