Magiunul de prune Sympathica, comercializat de reţeaua de magazine Lidl, a fost oprit de la comercializare din data de 13 iulie 2012, întrucât nu îndeplineşte condiţiile legale de etichetare şi tehnologia de fabricare, ca urmare a sesizărilor trimise autorităţilor competente de către reprezentanţii companiei Sonimpex Serv Com, producătorul Magiunului de prune Topoloveni.

"În adresa primită in 25 iulie de compania Sonimpex Serv Com, din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se arată că în urma verificărilor întreprinse la sediul social al Lidl Discount Romania SRL, de o echipă mixtă de control (Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Prahova şi Comisariatul Judeţean de Protecţia Consumatorilor Prahova), au fost constatate mai multe nereguli în ce priveşte produsul Magiun de prune Sympathica", potrivit producatorului Magiunului de Topoloveni.

Printre neregulile semnalate se numara utilizarea abuziva a denumirii de ”magiun de prune” pentru produsul analizat, care este fabricat din materii prime precum ”piure de prune concentrat” şi ”suc de prune concentrat”. Aceste materii prime sunt obţinute din prune în Serbia şi exportate în Polonia, unde suferă o nouă procesare până la obţinerea produsului finit, comercializat de reţeaua Lidl în România sub denumirea de ”magiun de prune”, spun reprezentantii Sonimpex.

Ei adauga ca produsul nu se încadrează nici în grupa gemurilor, reglementată de Directiva 2001/113/CE (privind gemurile, jeleul, marmelada din fructe şi piureul de castane destinat consumului uman.

"Prin urmare, având în vedere că produsul Magiun de prune Sympathica nu respectă nici normele interne, nici pe cele europene de fabricaţie, autorităţile au recomandat pentru acest produs schimbarea denumirii în ”pastă tartinabilă”, au sancţionat Lidl Discount pentru încălcarea prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii cu 5.000 lei şi au oprit produsul Magiun de prune Sympathica de la comercializare începând cu data de 13 iulie, întrucât ”nu îndeplineşte condiţiile legate de etichetare şi tehnologia de fabricare”, mai spun reprezentantii Sonimpex.

Ei adauga ca in ciuda sancţiunilor aplicate de autorităţi în urmă cu 12 zile, Magiunul de prune Sympathica se mai afla şi astăzi, 25 iulie, pe rafturile magazinelor Lild din Bucureşti şi Piteşti.

Tehnologia de preparare folosită de Fabrica Sonimpex Serv Com de la Topoloveni din 1914 (sistem bain-marie, în cazane cu pereţi dubli, prin care circulă abur, iar produsul se prepară la temperaturi controlate, menajante, de 68-70 de grade Celsius, timp de 12-14 ore), deşi costisitoare, conferă produselor finite avantajul neperisabilităţii, astfel că nu au nevoie de conservanţi sau aditivi pentru păstrare, rămânând naturale.