BT Asset Management va lansa primul fond de investitii din Europa de Est pe indicele austriac ATX, mizand ca va reusi sa atraga mai multi investitori pentru acest produs decat pentru un ETF, desi acestea din urma sunt unele dintre cele mai populare produse la nivel global. 

Divizia de administrare de investitii a Bancii Tran­silvania va face astfel un prim pas pentru dezvoltarea unei familii de fonduri, in con­ditiile in care mai are in portofoliu un fond de inves­titii alcatuit pe structura unui indice, dar in acest caz este vorba de un indice local, ROTX. „Lansa­rea de ETF-uri a fost o va­rianta de lucru, dar am con­siderat ca lan­sarea unui fond de in­vestitii este o alegere mai potrivita. Un fond poate beneficia de distributia prin reteaua ban­cii care este mult mai dez­voltata, in timp ce ETF-urile sunt tran­zactionate direct la Bursa si lichiditatea pe piata de la noi este foarte redusa”, a declarat, pentru „Finan­ciarul”, Radu Hanga, di­rectorul general al BT Asset Mana­gement. ETF-urile sunt fonduri de in­vestitii tran­zac­tio­nate la Bursa, care se construiesc, de regula, pe baza unor indici bursieri sau a unui cos de actiuni.

Cand va fi lansat fondul


Radu Hanga a precizat ca fondul va fi lansat, cel mai probabil, in trimestrul patru al anului. BT Index Austria ATX va fi un fond denominat in euro.

Conducerea societatii de admi­nistrare nu si-a stabilit o tinta in pri­vinta acti­velor acestuia, dar esti­mea­za ca intr-o prima fa­za ar ajunge la  echi­valentul a 5-10 milioane de lei. „Vrem sa ofe­rim clien­ti­lor un pro­dus care sa dea o expunere pe o piata mult mai ma­tura. In struc­tura ATX sunt com­panii care nu au opera­tiuni doar in Aus­tria, ci in toata regiunea Eu­ropei de Est. Prac­tic, investi­­torii vor avea o expunere pe toata aceasta regiune”, spune Radu Hanga.