România se află şi în 2012 la coada clasamentului privind cele mai perfomante sistemele de sănătate din Europa, în ciuda faptului că este membră a Uniunii Europene din 2007 şi a beneficiat de sprijin în direcţia dezvoltării acestui sector-cheie.

Cercetarea comparativă anuală a sistemelor de sănătate din Europa clasează România pe poziţia 32 dintr-un total de 34 de state analizate, cu 489 de puncte, dintr-un maxim de 1000 posibile. Olanda se află din nou în vârful clasamentului, cu 872 de puncte, fiind urmată de Danemarca (822 puncte), Islanda (799 puncte), Luxemburg (791 puncte) şi Belgia (783 puncte). 

În raportul întocmit pe baza Indicelui European de Sănătate - Euro Health Consumer Index (EHCI) – se arată că în ciuda sprijinului primit din partea Uniunii Europene, este alarmant faptul că România, membră UE din 2007, nu a reuşit să facă progrese notabile în sectorul sănătăţii. Autorii raportului notează că doar o serie restrânsă de servicii, cum ar fi cele de bază pentru copii (vaccinare) par să funcţioneze. 

„România nu ar trebui comparată cu statele UE mai bogate. Situaţia altor ţări din regiune precum Croaţia (663 puncte), Macedonia (546 puncte) sau Albania (519 puncte) arată că România are un drum greu de parcurs. Şi situaţia va rămâne precară dacă oficialii români nu vor reuşi să pună la punct un sistem în care doctorii care lucrează la stat sunt bine plătiţi şi nu trebuie să lucreze şi în clinici private sau să primească şpagă”, spune Arne Bjornberg, şeful echipei care a întocmit studiul.

Documentul arată că România stă prost la capitole cheie precum drepturile şi informarea consumatorului, rezultate în tratarea şi prevenire bolilor sau acces la medicamente. Un pic mai bine stăm la timpul de aşteptare pentru tratamente obişnuite.

În ultimul studiu, publicat în 2009, se arăta că România nu poate să se laude nici măcar cu drepturi de bază ale pacienţilor sau E-health, categorii uşor ameliorabile, iar de rezultate nici nu putea fi vorba.

Singurele ţări mai prost clasate decât România sunt Bulgaria (456 de puncte) şi Serbia (451 de puncte).

Per total, indicele arată o îmbunătăţire continuă a sectorului european de sănătate şi atrage atenţia asupra exagerărilor în ceea ce priveşte impactul crizei asupra acestui sector. 

Ultimul studiu fusese lansat în 2009 şi arăta că România ocupa penultima poziţie (32) din 33 de state. 

Analiza vine în contextul în care România se pregăteşte să reformeze sistemul de sănătate şi autorităţile trebuie să prezinte în iunie proiectul privind legea sănătăţii. Principalele schimbări vizează reorganizare spitalelor în fundaţii şi scoatea lor de sub tutela statului, pentru o mai bună gestionare a banilor şi creşterea calităţii actului medical. De asemenea, sectorul privat ar trebui să joace un rol mai important, prin intermediul asigurărilor private de sănătate.

Iniţial, sistemul olandez de sănătate bazat pe implicarea masivă a asiguratorilor privaţi a fost luat ca model în discuţiile privind reforma în sănătate pe plan local, însă, s-a renunţat la discuţiile privind acest model în contextul protestelor care au avut loc în iarnă, în România.

Euro Health Consumer Index este un indicator standard privind sistemele de sănătate din Europa, acesta incluzând 34 de state şi 42 de indicatori împărţiţi într-o serie de sub-domenii esenţiale cum ar fi drepturile şi informarea consumatorului, E-health, timpul de aşteptare pentru tratamente obişnuite, rezultate, varietatea şi incidenţa serviciilor oferite precum şi acces la medicaţie.

Publicat pentru prima dată în 2005, Indexul este o compilaţie între statistici publice, sondaje de opinie şi cercetare independentă condusă de fondatori, compania de analiză şi informare Health Consumer Powerhouse din Bruxelles.  

 Vezi clasamentul celor mai performante sisteme de sănătate din Europa