In ultimele saptamani, dupa atingerea unui maxim in apropierea valorii de 9.900 de puncte, indicele bursier american Dow Jones Industrial Average (DJIA) a avut o tendinta nehotarata: pe fondul unor raportari macroeconomice mixte, indicele s-a corectat pana la suportul de 9.400, ulterior a inregistrat o revenire rapida in prima parte a saptamanii curente, pana deasupra nivelului de 9.700 de puncte, odata cu apro­pierea perioadei de raportari financiare a com­paniilor listate, pentru trimestrul trei.

Asa cum am mentionat anterior, indicatorii macroeconomici publicati au fost micsti. Dintre stirile cu impact pozitiv mentionam: Raportarea finala privind evolutia Produ­sului Intern Brut pentru trimestrul doi a aratat ca economia americana a scazut cu doar 0,7%, in cifre anualizate. Aceasta valoare este mai buna decat estimarea oficiala de la finalul lunii august, care indica o contractie economica de 1%. Se observa asadar o incetinire a ritmului scaderii economice, acest aspect fiind unul imbucurator, creandu-se astfel premisele ca economia Statelor Unite ale Americii sa revina usor pe plus in trimestrele urmatoare.

Dintre raportarile negative, cele mai impor­tante au fost:

Vanzarile de case existente au scazut cu 2,7% in luna august, dupa ce cu o luna in urma inregistrasera o crestere spectaculoasa de 7,2%. Sectorul imobiliar este foarte sensibil la evolutia generala a economiei si poate anticipa punctele de intoarcere ale trendului general. Evolutia lunii august poate reprezenta doar o ajustare dupa cresterea puternica din luna iulie.

Economia americana a pierdut in luna septem­brie 263.000 de locuri de munca, mult peste estimarile analistilor care previzionasera o cifra de 175.000. De asemenea, rata soma­jului a ajuns in septembrie la 9,8%. Cifrele nu sunt imbucuratoare - cresterea numarului de someri inseamna ca tot mai multi americani au din ce in ce mai putini bani pentru consum (consu­mul reprezentand doua treimi din eco­nomia ameri­cana). Astfel, unii analisti atrag atentia asupra faptului ca revigorarea eco­nomiei americane poate fi un proces greoi si de durata, in conditiile in care somajul este in continuare o problema importanta si nu exista semnale clare ca situatia din piata muncii se va imbunatati in viitorul apro­piat.

Pe fundalul acestui tablou macroeconomic cu date mixte care sugereaza o ameliorare a economiei Statelor Unite, dar care totodata ne avertizeaza ca revenirea nu va fi una rapida, ci mai degraba una de durata, indicii americani au avut o evolutie incerta.

Cresterile indicilor americani in prima parte a saptamanii curente au fost determinate de asteptarile investitorilor vizavi de apropierea perioadei de raportari a rezultatelor financiare ale companiilor americane pentru intervalul de timp iulie-septembrie 2009. Un exemplu in acest sens este producatorul de aluminiu Alcoa, care dupa trei trimestre consecutive in care a inregistrat pierderi a obtinut in trimestrul trei al anului curent un profit de 77 de milioane de dolari, pe fondul reducerii costurilor. Vestea este partial pozitiva, deoarece rezultatul este in scadere cu peste 70% fata de profitul obtinut in trimestrul trei din anul 2008.

Este posibil ca perioada de raportari finan­ciare sa confere investitorilor o imagine mai cla­ra asupra modului in care companiile ame­ricane au reusit sa treaca peste aceasta perioa­da extrem de dificila. De asemenea, nu este exclusa situatia ca raportarile financiare per ansamblu sa depaseasca estimarile analistilor, in conditiile in care multe companii au recurs la taieri agresive de costuri. Trebuie insa avut in vedere ca aceste taieri de cheltuieli contribuie la redu­ce­rea cererii agregate si, de asemenea, faptul ca profitabilitatea unei companii trebuie susti­nu­ta nu doar de un management eficient al cos­turilor, ci si de o crestere sustinuta a vanz­arilor.

NOTIFICARE

Informatiile si opiniile prezentate in materialele realizate de Deltatsock au scopuri exclusiv informative. Acestea nu reprezinta o recomandare de a cumpara sau a vinde un anumit instrument financiar. Datele folosite in redactarea materialelor au fost obtinute din surse considerate de incredere, insa corectitudinea si completitudinea lor nu pot fi garantate. Deltastock nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza datelor si opiniilor furnizate. Deltastock nu isi asuma raspunderea pentru pierderile suferite in urma folosirii datelor si opiniilor.

Iulian Rizea este director Deltastock AD, sucursala Bucuresti