Compania de consultanta imobiliara Colliers estimeaza ca ritmul deschiderilor de centre comer­ciale va ramane redus pe termen scurt, dupa ce in primul semestru doar doua proiecte mari au fost finalizate. In primul semestru au fost livrate proiectele Sun Plaza Bucuresti si Atrium Arad, stocul total de spatii comerciale moderne ajungand in iulie la 1,32 milioane de metri patrati suprafata inchiri­abila. Potrivit analizei, acest numar redus de livrari vine dupa trei ani record in ceea ce priveste deschiderile de centre comerciale, perioada in care stocul de spatii comerciale moderne a crescut in medie cu peste 250.000 de metri patrati pe an. „Acest fenomen demonstreaza ca inertia dezvolta­to­rilor din timpul anilor de boom imobiliar si-a pierdut din intensitate, ceea ce va duce la o ince­ti­ni­re din ce in ce mai accentuata a expansiunii sto­cului de spatii comerciale”, sustin analistii Colliers International.

Pe de alta parte, acestia evidentiaza ca segmen­tul big-boxurilor a avut o evolutie mai buna in ultima perioada, fiind deschise 14 astfel de unitati in prima jumatate a anului, fata de 20 de proiecte livrate in 2009. Cele mai multe deschideri au fost realizate de Kaufland, cu sapte magazine, si Dede­man (3).

Colliers apreciaza ca, odata cu scade­rea asteptarilor de profitabilitate ale dezvoltatorilor, lanturile mari de DIY si hipermarketuri sunt acum in mai mare masura sa se extinda si sa isi conso­lideze pozitia pe piata. In schimb, big-box-urile vor continua sa fie lideri in expansiunea retailului modern, iar analistii anticipeaza ca numarul acestora va creste in urmatorii doi ani, mai ales pe segmentul alimentar.

Falimentele din retail s-au inmultit


Cu toate ca orasele mici nu s-au aflat pe lista de prioritati a comerciantilor, in primul semestru marci precum C&A, Takko, New Yorker sau Deichman au anuntat deschideri in asemenea locatii. Totodata, rata de neocupare la nivel national a crescut de la 12%, la finele anului 2009, la 15% in iunie 2010, dar se va diminua in viitorul apropiat, in urma semnarii unor contracte de marci importante, precum Decathlon, H&M, Inditex sau C&A pentru suprafete comerciale mari. Potrivit studiului, „numarul firmelor de retail aflate in insolventa a continuat sa creasca si in prima parte a acestui an. Cu toate acestea, retailerii aflati in procedura de insolventa sunt din ce in ce mai activi pe piata, manifestandu-si interesul fata de noi locatii cu potential”.

Referitor la chirii, analistii precizeaza ca acestea au ramas la nivelul negociat anul trecut, iar in cazul centrelor comer­cia­le neperformante, acestea s-au diminuat. In schimb, in procesul de colectare s-au inregistrat din ce in ce mai multe intarzieri. In cele mai impor­tante proiecte din Bucuresti chiriile au ra­mas la 60-80 euro/metru patrat pentru 100 mp la par­ter, iar in celelalte orase din tara preturile varia­za substantial, „facand irelevanta calcularea unei valori medii a chiriei”. Pe de alta parte, segmentul spatiilor comerciale stradale a avut o activitate mai intensa in prima parte din 2010 fata de anul trecut.

Bulevardul Magheru s-a ieftinit


Intr-un clasament al celor mai scumpe 59 de artere comerciale la nivel mondial, elaborat de firma de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield pe baza valorii chiriilor, bulevardul Magheru a coborat sapte pozitii in 2010, pe locul 47, devenind astfel, printre cele mai ieftine din Europa Centrala si de Est. Chiria anuala din aceasta zona a Capitalei era, in iunie, de 777 de euro pentru un metru patrat, in scadere cu aproximativ 20% fata de aceeasi perioa­da a anului trecut, continuand ritmul descen­dent inceput inca din 2008. Potrivit raportului Main Streets Across The World 2010, arterele comerciale din orase aflate in centrul si estul Europei care s-au plasat inaintea bulevardului Magheru sunt, in ordine, din Moscova (locul 15), Praga (locul 27), Budapesta (locul 37) si Varsovia (locul 40). Astfel, in regiunea Tverskaya, din Rusia, chiria anuala este de 2.857 de euro pentru un metru patrat, in Na Prikope/Wenceslas Square din Praga, 1.971 de euro/mp, in Vaci utca din Budapesta pretul este de 1.195 de euro/mp, in timp ce pe Nowy Swiat din Varsovia se platesc 992 de euro pentru aceeasi suprafata. Reprezentantii Cushman in Romania considera ca in perioada iunie 2009-iunie 2010, in cele mai bune artere comerciale din Bucuresti chiriile s-au diminuat cu 15%. Clasamentul la nivel mondial este condus in ordine de 5th Avenue din New York, care s-a mentinut pe pozitia de lider cu o chirie de 16.257 euro/mp, urmat de Causeway Bay din Hong Kong, cu 14.620 de euro/mp, Ginza din Tokyo, cu 7.711 euro/mp, si New Bond Street din Londra cu 7.345 euro/mp. Pe pozitia a cincea se afla Avenue des Champs Elysées din Paris, cu 6.965 de euro pentru un metru patrat.