Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingului companiei petroliere Rompetrol Group (TRG) din România şi a confirmat la 'B' ratingul de credite pe termen lung, informează un comunicat de presă.


Revizuirea perspectiva ratingului vine ca urmare a finalizării, la mijlocul lunii august 2012, a modernizării rafinăriei Petromidia din România, ceea ce a dus la majorarea producţiei, se arată în comunicatul Standard & Poor's. De asemenea agenţia arată că revizuirea reflectă aşteptările Standard & Poor's privind creşterea producţiei şi eficienţei Rompetrol.

'Pe parcursul unui an de operaţiuni, înţelegem că modernizarea rafinăriei ar putea duce la majorarea producţiei cu 20%-25%, ceea ce reprezintă încă un milion de tone pe an (în special motorină) pe an', potrivit S&P. Modernizarea rafinăriei a necesitat sprijin financiar din partea acţionarului majoritar al Rompetrol, KazMunayGas, iar agenţia se aşteaptă ca firma din Kazahstan să acorde în continuare sprijin, dacă va fi necesar.

Majoritatea activelor operaţionale ale Rompetrol sunt în România. Ratingul atribuit Rompetrol reflectă opinia S&P privind profilul de risc de afaceri 'vulnerabil' al grupului şi profilul de risc financiar 'puternic îndatorat'.

KazMunaiGas, compania petrolieră controlată de statul kazah, a semnat în luna august 2007 un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25 la sută pe care o mai deţinea la Rompetrol Group către compania KazMunayGas, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.

Grupul Rompetrol are în vedere construirea a 150 de staţii de carburanţi în România, în următorii 3-5 ani, astfel încât cota de piaţă a companiei să crească la 35%, de la 25% cât este în prezent, a declarat recent directorul general executiv al TRG, Zhanat Tussupbekov. 'Compania intenţionează să construiască 350 de benzinării în regiune. România va fi piaţa principală, dar vom construi şi în Turcia, Ucraina, Georgia, Republica Moldova. Pe teritoriul României vom construi circa 150 de benzinării în următorii ani. Programul este gândit pe 3-5 ani. Planurile noastre vizează creşterea cotei pe această piaţă la 35%', a explicat Tussupbekov.

Acest program de construire de noi benzinării a fost determinat şi de faptul că, în urma modernizării rafinăriei Petromidia, producţia de motorină va creşte de la 1,5 milioane tone la 2,5 milioane tone, iar cea de benzină de la 1,3 milioane tone, la 1,4 milioane tone. Grupul Rompetrol a finalizat programul de creştere a capacităţii rafinăriei Petromidia, proces în urma căruia producţia de motorină urmează să crească cu 6%.

Finalizarea programului de modernizare a rafinăriei Petromidia va fi punctul de plecare pentru următoarea etapă în dezvoltarea Grupului Rompetrol, şi anume consolidarea şi extinderea prezenţei Rompetrol în bazinul Mării Negre şi Mării Mediterane, dar şi accesul pe noi pieţe - Ucraina, Turcia, Balcani.