Profitul net al grupului austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent si in Romania, a scazut anul trecut cu apropximativ 11%, de la 1,09 miliarde de euro in 2010 la 968 milioane de euro, din cauza cheltuielilor mai mari cu plata taxelor.

Grupul a avut cheltuieli cu taxele de 400 de milioane de euro anul trecut, din cauza costurilor mai mari cu taxe amanate, care in anul anterior au determinat astfel de cheltuieli disproportionat de reduse, de 110 milioane de euro.

De asemenea, banca a reevaluat anul trecut in scadere cu 183 de milioane de euro activele intangibile la banca de investitii detinuta in Ucraina, potrivit unui comunicat cu rezultatele financiare preliminare publicat de grup.

Profitul inainte de taxe a urcat cu 6,7%, de la 1,29 miliarde de euro la 1,37 miliarde de euro. Veniturile nete din dobanzi au avansat de la 3,58 miliarde de euro la 3,67 miliarde de euro.

Soldul creditelor a crescut cu aproape 8%, de la 76 miliarde de euro la 82 miliarde de euro, reflectand cererea mai ridicata din prima parte a anului. Depozitele au avansat cu 15,5%, de la 58 miliarde de euro la 67 miliarde de euro.

"Cresterea arata ca am avut un rol important in acordarea de credite economiilor Austriei si tarilor din Europa Centrala si de Est, dar ofera si o dovada ca deponentii se concentreaza pe incredere in timp de criza", a afirmat directorul general al Raiffeisen, Herbert Stepic.

In Europa Centrala si de Est, RBI are o retea de subsidiare bancare, companii de leasing si alte servicii financiare specializate in 17 tari, precum Romania, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovenia, dar si Belarus, Kosovo si Albania. RBI are in total circa 60.000 de angajati, 2.900 de sucursale si aproximativ 13,7 milioane de clienti, majoritatea in regiunea ECE.