Potrivit analistului RBS, Tim Ash, un mediu politic tensionat este ultimul lucru de care ar avea nevoie Romania, avand in vedere incercarile Executivului de a realiza citeriile din acrodul cu FMI, respectiv reducerea deficitului bugetar si implementarea reformelor structurale.


Analistul a avertizat totodata ca, acordarea celei de-a doua transe a imprumutului ar putea fi amanata daca vor exista atat alegeri prezidentiale, cat si parlamentare, situatie ce ar putea conduce la intarzierea implementarii reformelor stabilite in acordul cu FMI.


"PDL are acum de ales intre alegeri anticipate sau sa incerce sa formeze o coalitie cu alte partide din opozitie. Acest lucru ar fi dificil insa intrucat coalitiile anterioare cu PNL s-au dovedit instabile, iar cei din urma au promis sa nu mai reintre intr-o coalitie cu PDL. O coalitie PDL-PNL ar aduce majoritate atat in Senat (79 din 137 de voturi), cat si in Camera Deputatilor (180 din 334 voturi). Singura alternativa pentru PDL ar fi sa caute sprijin la UDMR, insa cum partidul are doar 9 locuri in Senat si 22 in Camera Deputatilor, tot ar mai fi nevoie pentru a forma o majoritate (PDL are 51 voturi in Senat si 117 in Camera Deputatilor)", a declarat Ash.


"In mod evident, ar putea fi foarte dificil sa se refaca o coalitie majoritara in contextul mediului politic tensionat, PDL avand astfel foarte putine optiuni", a continuat acesta.

Sursa: Mediafax