Vestea că şoferii implicaţi în accidente survenite din vina altor conducători auto urmează să fie despăgubiţi de proprii asigurători RCA vine într-un moment dificil atât pentru piaţa de asigurări, cât şi pentru cei care au fost nedreptăţiţi de companiile de asigurări. 

Pentru asigurător, posibila implementare a acestei reguli va însemna că el plăteşte dauna propiului client şi îşi recuperează suma prin intermediul unui sistem de compensare, de la asigurătorul celui care a provocat accidentul. Un alt efect, mult mai important, este că noua regulă va omorî CASCO. Cum nimic nu e nou sub soare, această regulă a fost introdusă, de exemplu, în Italia şi efectul a fost fix acesta: oamenii s-au îndreptat către asigurătorii serioşi, cu produse de asigurare mai scumpe, dar au renunţat la CASCO. O decizie bună pentru client, dar moartea unei linii de business pentru asigurători.

Pentru client, pe lângă avantajul menţionat mai sus, trebuie menţionat şi acela că nu va mai trebui să se lupte în instanţă cu „ţeparii” din această piaţă, dacă fireşte va alege o companie serioasă.

Prea frumos ca să fie adevărat! Pentru că principala problemă din această piaţă continuă să fie ocolită: preţul mic al RCA-ului, comparativ cu frecvenţa accidentelor şi cuantumul daunelor.

Datele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor arată că prima medie pentru poliţele RCA a fost în primele şase luni de 444 lei, în scădere cu 3% faţă de iunie 2011. În acelaşi timp, dauna medie plătită la nivel de piaţă a urcat cu 11%, la 5.642 lei.

În ţările cu tradiţie în asigurări, prima medie depăşeşte lejer câteva sute de euro. E vorba de calcule matematice care stabilesc astfel de sume, nu de apetitul pentru profit al asigurătorilor.

Fără a ne pierde în amănunte, vedem că în continuare problema preţului just este ocolită de absolut toţi actorii care au legătură cu piaţa RCA.

Avem unul dintre cele mai scumpe parcuri auto din Europa, plătim daune mari şi producem frecvent accidente, dar avem printre cele mai ieftine poliţe RCA din regiune.

Aşa că domnilor decidenţi şi dragi şoferi cu numere de Bulgaria băgaţi mare! Sistemul vă protejează!