Ministrul rus al afacerilor externe, Sergei Lavrov, a declarat la Amman ca rebelii sirieni, tinta unor permanente atacuri ale aviatiei regimului lui Bachar al-Assad, detin 50 de rachete Stinger.


Seful diplomatiei ruse a declarat, de asemenea, ca Moscova este gata sa lucreze cu fortele de opozitie pentru a pune capat violentelor. Rusia stie ca rebelii sirieni au obtinut 50 de rachete Stinger din afara, pentru a ataca avioanele de lupta ale regimului sirian, a spus Lavrov.

Potrivit spuselor sale, cei care furnizeaza arme opozitiei livreaza sisteme al caror obiectiv nu este defensiv. Exista informatii care confirma prezenta a peste 50 de Stinger pe teritoriul sirian, a subliniat ministrul rus.

Stiti foarte bine la ce servesc rachetele Stinger, mai ales ca liderii Armatei siriene de eliberare (alcatuita din dezertori si civili care au pus mana pe arme) au declarat in repetate randuri ca avioanele civile ar fi o tinta legimita, a adaugat Lavrov.

La 24 octombrie, seful statului major al fortelor militare ruse, generalul Nikolai Makarov, a afirmat ca rebelii sirieni utilizeaza lansatoare de rachete de fabricatie americana Stinger pentru a lupta impotriva fortelor lui Bachar al-Assad, dar fara a fi in masura sa indice tara de provenienta a acestui armament.

La acea data, Departamentul de stat american a declarat ca nu a furnizat ajutor militar rebelilor sirieni. Moscova, principalul furnizor de arme al regimuluide la Damas, a livrat armament Siriei, dar in virtutea acordurilor incheiate anterior cu conducerea tarii, a mai spus Lavrov.