Rata şomajului în Spania a urcat în trimestrul trei la un nou nivel record deoarece adâncirea recesiunii a lăsat unul din patru muncitori fără loc de muncă, adăugând presiuni asupra premierului Mariano Rajoy pentru a solicita un pachet complet de asistenţă financiară, transmite Bloomberg.


Rata şomajului în Spania a urcat în trimestrul trei din 2012 la 25,02%, de la 24,6% în precedentele trei luni, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică de la Madrid. Este cel mai ridicat nivel cel puţin din 1976, la un an după ce moartea dictatorului Franco a condus Spania spre democraţie. În zona euro rata medie a şomajului este de 11,4%, conform datelor Eurostat.

La sfârşitul lunii septembrie erau înregistraţi în Spania 5.778.100 şomeri, cu 85.000 mai mulţi decât în trimestrul precedent. 'Situaţia este serioasă dar există şi posibilitatea înrăutăţirii ei. Activitatea este slabă iar guvernul va reduce locurile de muncă deoarece există ţinte stricte pentru a ajusta numărul angajaţilor publici cu contract temporar de muncă, mai ales în sănătate şi educaţie', a explicat economistul Ricardo Santos, de la BNP Paribas în Londra.

Lipsită din 2008 de motorul său de creştere, construcţiile, Spania are probleme în a-şi reveni din cea de a doua recesiune în care a intrat în ultimii trei ani în timp ce rata şomajului a atins cel mai ridicat nivel din rândul statelor industrializate. În trimestrul trei din 2012 Produsul Intern Brut al Spaniei (a patra economie a zonei euro) a înregistrat un declin de 0,4% comparativ cu precedentele trei luni, se arată într-o estimare publicată marţi de Banca Centrală a Spaniei, în timp ce analiştii se aşteptau la o scădere de 0,7%.

Randamentele obligaţiunilor spaniole pe zece ani au crescut săptămâna acesta cu şase puncte de bază, la 5,52%, faţă de nivelul record de 7,75% înregistrat în 27 iulie, la o zi după ce Spania a semnat documentul ce stabileşte condiţiile acordării liniei de credit de 100 miliarde de euro pentru bănci.

Spania a intrat şi mai mult în recesiune în al doilea trimestru, când Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 0,4% în raport cu primul trimestru, după o scădere de 0,3% în primele trei luni, potrivit cifrelor definitive publicate recent de Institutul naţional de statistică (Ine). În ritm anual, economia spaniolă a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2012 un declin de 1,3%, peste estimările iniţiale care prognozau o scădere de un procent.

Spania rămâne în centrul preocupărilor investitorilor legate de criza din zona euro, pe fondul temerilor că ţinta de reducere a deficitului nu va fi îndeplinită din cauza recesiunii cu care se confruntă ţara. Dacă tendinţa de creştere a costurilor de creditare va continua, Spania ar putea fi nevoită să solicite un pachet complet de asistenţă financiară, aşa cum au făcut Grecia, Irlanda şi Portugalia.