Dupa ani la rand in care toamna imo­biliara aducea cu sine noi scumpiri pe piata chiriilor, mai ales din cauza afluxului mare de studenti, iata ca 2010 este al doilea an in care luna septembrie vine cu o crestere semnificativa a numarului de apartamente scoase la inchiriat si cu o reducere a chiriilor solicitate de catre proprietari. Potrivit unei analize realizate de Agentie.NET pe baza anunturilor publicate de particulari in presa scrisa si pe internet, pretul de inchiriere pentru apartamente a scazut in medie cu 1% fata de luna precedenta, cu 15% fata de septembrie 2009 si cu 42% fata de septembrie 2008. Numarul de oferte nou aparute pe piata a crescut semnificativ, fiind inregistrata cea mai mare valoare de cand se fac aceste masuratori, observa sursa citata. Astfel, in septembrie 2010 peste 3.800 de apartamente au fost scoase la inchiriat. Totodata, peste 23.000 de apartamente au fost scoase la inchiriat in Bucuresti in primele noua luni ale anului 2010, conform AnunturiParticulari.ro. Recordul este detinut de apartamentele cu doua camere, cu peste 9.600 de oferte, urma­te de garsoniere, cu mai mult de 7.700. Numa­rul de apartamente cu trei camere scoa­­se la in­chi­riat a ajuns la peste 4.500, urmat de aproa­pe 1.100 cu apartamente de patru came­re.

Chiriile medii, mai mici cu pana la 45%


Statistica care a stat la baza raportului Agentie.NET reprezinta ofertele imobiliare din Bucuresti publicate de persoanele parti­culare in toata presa scrisa si pe internet.

Chiria medie solicitata initial de proprie­tari pentru garsoniere a scazut pana la 241 de euro. Raportat la aceeasi perioada a anu­lui trecut, aceasta a scazut cu aproape 50 de euro. Pentru apartamentele cu doua camere ofertate in luna septembrie pretul de inchiri­ere a fost cu 3% mai mic fata de august, avand o valoare medie de 328 de euro. Chiriile pentru doua camere au ajuns la aproape jumatate din valoarea solicitata in aceeasi perioada a anului 2008, cand preturile erau mai mari cu aproximativ 45%. Pentru apar­ta­mentele cu trei camere proprietarii au solicitat un pret de inchiriere mai mic cu 2% fata de luna august. Chiria medie a fost de 475 de euro, cu 12 procente mai redusa fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu aproape 400 de euro mai mica decat media lunii septembrie 2008. La apartamentele cu patru camere a fost solicitata o chirie medie de 662 de euro, aceeasi valoare ca si in luna precedenta, dar cu 15% mai putin decat in septembrie 2009.

Pe fondul scaderii continue a valorii apar­ta­mentelor si al blocajului prelungit de pe piata vanzarilor, era de asteptat ca pro­prie­tarii care au apartamente de vanzare sa le scoata la inchiriat in asteptarea unor vre­muri mai bune. Numarul mare de oferte de pe piata pune presiune pe preturi, iar chiriile continua sa scada luna de luna de peste doi ani. Totusi, scaderile inregistrate in ultimele 12 luni au fost destul de moderate, analistii Agentie.NET pronosticand o stabilizare a pietei cat de curand.

Locuintele noi au pierdut intr-o luna 5% din pret


Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna septembrie la 1.359 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 5% fata de luna august, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.431 de euro. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 8,1% mai mic. Pe piata apartamentelor vechi scaderile inregistrate in luna septembrie au fost de 2,5% comparativ cu luna precedenta si cu peste 10% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit site-ului imobiliare.ro. Astfel, pretul mediu pe piata veche a ajuns la 1.131 de euro pe metru patrat de suprafata utila. In celelalte orase importante din tara, respectiv Brasov, Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca si Constanta, preturile s-au mentinut relativ constante in septembrie fata de august, potrivit imobiliare.ro. In Timisoara, pretul mediu s-a redus cu 2%, in Constanta cu 1,4%, iar in Brasov cu 1,1%. Cluj-Napoca reprezinta in continuare exceptia de pe piata imobiliara din Romania, aici inregistrandu-se si in luna septembrie o usoara crestere, de 0,5%. O crestere mica a preturilor, de 1,1%, a fost remarcata si in Iasi in septembrie, fata de luna precedenta.