Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va fi monitorizat de către Comisia Europeană, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă, a anunţat, la Bruxelles, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta.El a amintit că au fost formulate suspiciuni legate de faptul că procedura de organizare a referendumului nu ar fi constituţională şi că oficialii europeni se vor asigura astfel că normele UE sunt respectate.

"Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept", a spus Stanişev. El şi-a exprimat sprijinul pentru Guvernul de la Bucureşti, arătând că este sigur că referendumul va fi organizat în mod corect, şi a criticat "oportunismul şi ipocrizia" partidelor care atacă şi exagerează situaţia politică din România.

Am convingerea, a continuat oficialul european, "că acţiunile premierului român vor fi justificate de Comisia Europeană. Primul-ministru a fost de ajutor în vederea unei evaluări obiective din partea Comisiei", a spus Stanişev, citat de Mediafax.

Solicitat sa comenteze declaratia liderului PES, preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, la sediul său de campanie, că nu crede că România are nevoie de monitorizarea Comisiei Europene în ceea ce priveşte referendumul din 29 iulie."Cred că nu avem nevoie de monitarizare, România este un stat stabil din punct de vedere al funcţionării instituţiilor implicate în referendum", a afirmat Băsescu.