Atat de mult a vorbit actuala Putere despre reforma aparatului bugetar, atat de des a fluturat-o publicului guvernul atunci cand s-a plans de deficitul bugetar, atat de des a invocat-o Emil Boc pentru a justifica reducerile de salarii si disponibilizarile din sectorul de stat, incat multi ar putea ajunge la concluzia ca premierul chiar stie ce spune. In realitate, asa cum s-a intamplat cu multe alte teme de actiune ale guvernului, lucrurile stau cu totul altfel.
De exemplu, daca locuiesti prin Ilfov, pentru a-ti schimba cartea de identitate trebuie sa mergi la Buftea, unde sunt arondate mai multe comune din judet.

Pentru asta trebuie sa te inarmezi cu fel de fel de copii si acte originale (inclusiv certificatul de nastere, pentru a demonstra ca te-ai nascut) si cu extrem de multa rabdare. Apoi, trebuie sa umbli pe la posta si pe la primarie, pentru a achita niste taxe. In cele din urma, ajungi la sediul Politiei Buftea, la biroul de evidenta a persoanei. „Biroul” este chiar mult spus: de fapt un ghiseu, cu doua persoane inauntru, una insarcinata cu primirea documentelor, alta cu eliberarea cartilor de identitate deja facute, care se elibereaza pe geam, direct in strada. Functionarii de acolo au un program de lucru precum al femeilor insarcinate cu tripleti: cinci ore pe zi, de vreo trei ori pe saptamana. Persoana care se ocupa de eliberarea documentelor nu pune mana sa-l ajute pe cel care se ocupa de primirea actelor, chiar daca la ghiseu, zilnic, se inghesuie cateva zeci de persoane, intr-un spatiu de 2-3 metri, intr-o caldura infernala.

Cum prelucrarea datelor se intinde cam pe durata a 10-15 minute de persoana, nu scapi fara a astepta macar doua ore la respectivul ghiseu. Ai timp mai mult decat suficient sa reflectezi la reforma aparatului de stat si la declaratiile lui Boc si ale lui Basescu pe tema asta. Ai timp si pentru a te gandi la blocarea posturilor in primarii, la cat personal o fi angajat acolo pe criterii de profesionalism, dar si la cat ar fi insemnat inca un om detasat acolo de la unul dintre multele ghisee inutile ale Primariei Buftea. Ai vreme chiar sa-ti faci ordine in ganduri si sa te juri ca, daca ai locui in Buftea, n-ai mai vota acest primar si pe niciunul dintre candidatii care nu-ti garanteaza ca, pentru a ajunge contribuabil de Ilfov, nu va mai trebui sa fii umilit in halul asta la un banal ghiseu. La plecare, atunci cand nu primesti niciun fel de hartie la mana cum ca actul tau de identitate - de care ai putea avea nevoie - iti va fi eliberat abia peste doua saptamani, nu te mai incalzeste nici macar faptul ca bugetarilor li s-au redus salariile. Ajungi sa te intrebi aproape obsesiv:

„Care-i reforma lui Boc?”