Se foloseste asa de des acest cuvant, „reforma“, incat ai putea crede ca Puterii i-a intrat demult in cap si intelesul lui. Ca pricepe despre ce vorbeste. Ei bine, raspunsul este „da“. Stie. Insa deliberat incearca sa-i prosteasca pe oameni si sa le prezinte chestiuni precum „taieri de salarii“, „taieri de pensii“, „taieri de in­demnizatii pentru mame“ „cresteri de taxe“, „con­cedieri de bugetari“ etc., etc., ca fiind elemente ale reformei.

Din ce in ce mai multi dintre noi sunt atat de into­xicati incat incep sa creada in asta. Reforma in sus, reforma in jos..., pana si saracia institutionalizata este par­te din ea. Devine suparator, jignitor. Inca au mai ramas in tara asta cativa indivizi care se pricep, nu au plecat chiar toti peste hotare. 

Reforma inseamna ca tu, guvern (sau alta insti­tutie de stat), te apuci sa schimbi din temelii un sis­tem. De la A la Z. A, ca acest lucru poate implica si anumite reduceri, taieri, concedieri, corect. Cine consi­dera ca, de exemplu, administratia publica va fi re­formata doar dand afara functionarii se insala. Iar asta ca sa ma exprim gingas. Problema „educatiei nationale“ se reduce, in viziunea Executivului, doar la inchiderea de scoli si reducerea salariilor profesorilor. Nu-mi pomeniti de faimoasa lege din domeniu, ea nu are cum sa imbunatateasca vreun lucru atat timp cat la Ministerul Educatiei se fac doar afaceri cu manuale alternative.

Sistemul de pensii si reforma trambitata de Putere - alta prostie aruncata pe piata. Se uita (deliberat) ca bugetul de pensii este un simplu „Caritas“. Nu ai cum sa schimbi ceva atat timp cat platile se bazeaza pe numarul contribuabililor. Daca acesta este mai mare decat al pensionarilor atunci e bine. Daca nu, nu. Asadar, reducerea pensiilor nu foloseste nimanui. Poate pe termen scurt... dar e greu de crezut.

Pana una alta, ramanem cu demagogia reformei. Lipsa de respect pe care politicienii o arata celor care i-au ales si ii platesc va continua sa se manifeste din plin. Ea va fi „asezonata“ cu o lipsa de informare pur si simplu strigatoare la cer. Insa lor le foloseste. Ce poate fi mai frumos decat un electorat care nu mai stie cine despre ce vorbeste. Va tresari la fiecare pro­misiune si va vota in consecinta.