Regele Abdallah al Arabiei Saudite, in varsta de 87 de ani, a fost spitalizat la Ryad pentru o noua interventie chirurgicala.

Suveranul saudit a suferit anul trecut in Statele Unite o operatie de hernie, cu complicatii ulterioare.

A urmat o a doua interventie chirurgicala, la inceputul lunii decembrie 2010, inainte de a petrece perioada de convalescenta in Maroc.


Dupa o absenta de trei luni, el a revenit in tara la 23 februarie, intr-un moment in care lumea araba era dominata de miscarile de revolta din Tunisia si Egipt.

Spitalizarea in strainatate a suveranului a alimentat speculatii privind succesiunea la conducerea regatului, un actor-cheie pe scena politica a Orientului Mijlociu si primul exportator mondial de petrol.

Printul mostenitor si ministru al apararii, printul Sultan Ben Abdel Aziz, el insusi octogenar, se afla din luna iunie in Statele Unite pentru ingrijiri medicale.

Fratele vitreg al suveranului printul Sultan are o stare de sanatate care l-a tinut in repetate randuri departe de tara in ultimii ani.

Printul Nayef, in varsta de 78 de ani, ministru de interne si frate vitreg al regelui, este al treilea in ordinea succesiunii de la numirea, in martie 2009, in functia de al doilea vicepremier.