Daca pana la alegerile prezidentiale de marti, din Statele Unite, expertii rusi au evitat, in marea lor majoritate, sa anticipeze un rezultat al scrutinului, acum, cand stresul a ramas in urma, iar numele invingatorului este cunoscut, analistii s-au grabit sa comenteze victoria lui Barack Obama.


Ivan Kurila, Universitatea George Washington: „Astepta o politica mai ferma, pentru ca detensionarea din relatiile cu Moscova s-a produs sub presedintele Dmitri Medvedev, in speranta liberalizarii Rusiei. Acum, situatia din Rusia s-a schimbat, iar declaratiile facute de Obama in timpul campaniei electorale anticipeaza o schimbare a politii promovata fata de Rusia in directia unor tensionari a relatiilor”.

Politologul Nikolai Zlobin: „Cred ca detensionarea asa cum am inteles-o pana acum, s-a epuizat. Acolo unde relatiile au putut fi ameliorare, au fost ameliorate. Acum, Statele Unite se afla in fata unor probleme complexe, unde compromisul este greu de identificat”.

Viaceslav Nikonov, analist, vicepresedintele Comisie parlamentare de politica externa: Victoria lui Obama este mai putin convingatoare decat cea de acum patru ani. „Desigur, pentru Barack Obama, anul 2012 a fost unul foarte greu, avand in vedere ca America traverseaza nu cele mai bune vremuri economice. Totusi, el a fost reales in conditiile unei rate a somajului de 7,8%”.

Aleksei Kudrin, fost ministru de finante: „Dupa realegerea lui Barack Obama relatiile dintre Rusia si SUA trebuie aduse la un alt nivel. Este nevoie de o noua abordare, capabile sa evite orice alunecare intr-o directie nedorita”.