Constructorul auto francez Renault a anunţat miercuri că are de gând să demareze negocierile cu sindicatele săptămâna viitoare pentru găsirea modalităţilor prin care să poată fi îmbunătăţită competitivitatea uzinelor franceze pe fondul scăderii vânzărilor pe piaţa auto europeană, transmite Reuters.


'Renault vrea să găsească împreună cu partenerii sociali soluţii inovative care să permită păstrarea unei baze industriale solide, a operaţiunilor de cercetare dezvoltare şi servicii în Franţa', a informat compania într-un comunicat. Negocierile ar urma să înceapă în data de 6 noiembrie, a adăugat Renault, companie deţinută în proporţie de 15% de statul francez.

'Dacă piaţa auto mondială este în creştere, piaţa europeană a înregistrat o scădere de 20% după 2007 iar această contracţie pare a fi una structurală', subliniază Renault. Săptămâna trecută, Renault avertiza că vânzările sale mondiale ar urma să scadă în 2012 ca urmare a situaţiei de pe piaţa europeană.

Pe fondul scăderii vânzărilor pe piaţa europeană, mai multe uzine urmează să-şi oprească producţia în luna noiembrie. Spre deosebire de concurenţii săi, Renault nu a anunţat până acum închideri de uzine şi nici eliminarea de locuri de muncă.

PSA Peugeot Citroën a demarat un plan care prevede eliminare a 8.000 de locuri de muncă în Franţa şi închiderea unei uzine din apropiere de Paris. La rândul său, Ford Motor a anunţat eliminarea a 6.200 de locuri de muncă în Europa, 13% din efectivele sale în regiune, precum şi închiderea trei uzine, una în Belgia şi două în Marea Britanie.