Consiliul Concurenţei nu va accepta prelungirea aplicării restricţiilor privind extinderea lanţurilor de farmacii, care expiră la sfârşitul anului, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii.

"Am reţineri în a prelungi restricţiile privind intrarea pe piaţa de retail farma. În 2010 restricţiile expirau, însă la sfarşitul anului au fost prelungite pentru doi ani. În discuţiile cu ministrul Sănătăţii de atunci am acceptat acest lucru, înţelegând că ministerul nu era pregătit de deschiderea pieţei. Acum nu văd raţiuni pentru care s-ar prelungi restricţiile", a spus Chiriţoiu, citat de Mediafax.

El a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile să solicite o noua prelungire a restricţiilor.

"Mă aştept ca în noiembrie sau decembrie, fiind an electoral, să apară o situaţie de urgenţă care să justifice o nouă ordonanţă de prelungire. Nu vedem rostul de a prelungi restricţiile", a precizat Chiriţoiu.

În România, potrivit datelor Consiliului Concurenţei, există peste 7.000 de farmacii, dintre care 1.040 aparţin unor lanţuri de farmacii, iar restul unor farmacişti individuali.

Înfiinţarea unei farmacii în mediul urban se face în funcţie de numărul de locuitori, astfel pentru Bucureşti se poate deschide o farmacie la 3.000 de locuitori, în oraşele reşedinţă de judeţ la 3.500 de locuitori, în timp ce pentru celelalte oraşe este admisă o farmacie la 4.000 de locuitori.