Viitoarele companii energetice nationale, care vor grupa productia de electricitate aflata in mana statului, vor prelua contractele de furnizare a curentului la preturile existente sau putin modificate. Clientii Hidroelectrica pot sta linistiti, pentru ca vor plati la fel de putin.

Viitoarele companii energetice gigant, care vor reuni uni­tatile de pro­duc­tie hidro, ter­mo si nuclear, aflate in acest moment in portofoliul sta­tului, vor fi functionale in 2010. Aceste doua societati vor prelua toate drepturile si obligatiile complexurilor ener­getice, ale Nuclea­relec­trica, Hidroelectrica si cele ale com­paniilor din minerit, inclu­siv contractele furni­zo­rilor de electricitate, asa-numitii baieti destepti.

Mihai David, direc­torul companiei Hidroelectrica, producatorul celei mai ieftine energii din tara, sustine ca preturile prevazute in aceste contracte raman nemodificate sau sunt renegociate, insa nu vor ajunge la media de 44-45 euro/MWh cat va fi pretul de vanzare mediu al curentului produs de viitoarele com­panii. Un exemplu elocvent este situatia combinatului de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din Romania, aproximativ 8%.

David a spus ca pana la finele anului pretul energiei fur­nizate Alro va fi majorat, in conditiile in care acestea au mai fost saltate cu 14%, pana la 25 de euro pe MWh. Acesta a precizat ca, in niciun caz cresterea nu va ajunge la 44 de euro/MWh, pentru ca altfel combinatul s-ar inchide, la pretul actual al aluminiului pe piata internationala. „Este posibil sa vindem si cu 50 de euro MWh, dar la preturile actuale ale aluminiului, Alro nu poate sa mai existe”, afirma David.

Politica pretului


Actualmente, Hidroelec­trica produce curentul cu putin peste 20 de euro/MWh si vinde la Alro cu 25 de euro MWh. David spune ca inten­tioneaza ca in relatia cu com­binatul de la Slatina sa in- ­tro­duca un alt sistem de plata al curentului, in sensul de a se renunta la pretul fix pe MWh, si sa se aplice o formula in functie de pretul mondial al aluminiului. „Daca la Londra cotatia aluminiului este de patru lei, Alro sa ne plateasca noua un leu, iar daca va fi 12 lei, atunci sa luam patru lei. In felul acesta, combinatul nu va mai avea probleme cu pre­tul cu­ren­tului, in condi­tiile in care energia repre­zinta 35% din costurile sale”, precizeaza David.

Pe bursa de energie OPCOM, pretul me­diu a fost de aproximativ 40 de euro MWh. Pe piata de fur­nizare a energiei electrice, Alro detine primul loc, cu o cota de 17%. Tot curentul res­pectiv merge in consum pro­priu.

In afara de Alro, bene­ficiari ai curentului ieftin de la Hidroelectrica sunt compania Alpiq, inre­gistrata in Elvetia, care a preluat o parte din contrac­tele Energy Holding si a cumparat traderul Buzzmann Indus­tries, Electro­mag­netica, Enol, Luxten, Elec­trocarbon, EFT. La venirea in postul de director al Hidr­o­elec­trica, David a sus­tinut ca vrea sa renegocieze toate con­tractele cu aceste com­panii, pen­tru a creste cu pana la 20% pre­tul de achizitie al curentului.

Impartire


Prin infiintarea celor doua companii, actuala Hidroelec­trica, care este cel mai mare producator de energie din Romania, cu peste 30%, va fi impartita, dar nu in mod egal, pentru ca unul dintre cei doi giganti energetici va avea peste 60% productie hidro, iar celalalt doar 10%, in situatia in care acestia sunt cam la aceea­si valoare. Actualii clienti ai Hidroelectrica vor fi repar­ti­zati in mod proportional, dupa negocieri, celor doua so­cie­tati ce vor fi infiintate.

Restructurarea


In prima companie energetica vor intra complexurile din Oltenia, Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, SNLO, hidrocen­tralele din zona Valcea si Slatina si jumatate din Electrica. Din cealalta societate vor face parte termo­centralele Deva si Paroseni, CNH, Elcen, cea mai mare parte a hidrocen­tralelor, inclusiv Portile de Fier, Bicaz si Vidraru, centrala Iernut, detinuta de Romgaz si jumatatea ramasa din Electrica.