Farmaciile suspectate că au decontat la CNAS reţete false aveau fiecare plan de vânzări de 250.000 de lei pe lună, în 8 martie, la o petrecere, angajaţii fiind anunţaţi că cine nu cunoaşte "reţeta succesului", va pleca, au declarat surse apropiate anchetei, citate de Mediafax. 


Potrivit acestora, "afacerea" s-a dezvoltat după ce un director de zonă, fost reprezentant medical care se ocupa de comercializarea de medicamente şi cunoştea mai mulţi medici, a anunţat că va optimiza vânzările. Aşa s-a ajuns ca medicii să prescrie reţete fictive pentru un comision de numai trei la sută, iar farmaciile să obţină vânzări foarte mari. Astfel, fiecare punct de lucru implicat în reţea avea plan de vânzări de 250.000 de lei pe lună, au precizat sursele citate.

În timpul audierilor, o angajată a lanţului de farmacii implicat în anchetă a descris modul în care farmacistele erau constrânse să ia parte la această fraudă. Femeia a explicat că anul acesta, pe data de 8 martie, firma ar fi organizat o petrecere la care au fost invitate toate angajatele şi în cadrul căreia au fost anunţate că cine nu cunoaşte "reţeta succesului" va pleaca, au mai spus sursele citate. 

În dosarul eliberării de reţete false, în care medici şi farmacişti din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice sunt acuzaţi că au fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete false şi au produs astfel un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei, sunt urmărite penal 34 de persoane. Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 9 octombrie, începerea urmăririi penale faţă de 22 de persoane, iar vineri, alte 12 persoane, medici şi farmacişti, au fost puse sub acuzare.

Anchetatorii au audiat, vineri, la Poliţia Capitalei, 15 persoane, medici şi farmacişti. În urma audierilor, procurorii au dispus faţă de 12 dintre acestea începerea urmăririi penale pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită sau, respectiv, dare de mită.  Anterior, surse judiciare au declarat că 15 persoane, printre care mai mulţi medici ai Spitalului Fundeni din Capitală, sunt audiate la sediul Poliţiei Capitalei, în dosarul reţetelor false.