Nunti princiare la Londra si Monaco, manifestatii in Marea Britanie, scandal la cel mai vechi tabloid britanic si disparitia lui Steve Jobs: iata cateva dintre marile momente ale anului 2011.

Ceremonii fastuoase

Tineri, zambitori, moderni. Printul William si Catherine Middleton au adus o adiere de prospetime asupra unei monarhii britanice acuzata frecvent ca nu mai este in pas cu restul societatii.

La 29 aprilie, casatoria dintre William, al doilea in ordinea succesiuinii la tronul Angliei, si Kate a adus mii de oameni in fata catedralei Westminster. Ceremonia, asupra careia a planat amintirea printesei Diana, a fost retransmisa in direct pe internet si de numeroase canale de televiziune in lumea intreaga.

Fast, romantism si nostalgie. La 2 iulie, printul Albert al II-lea s-a casatorit cu Charlene Wittstock, o sud-africana cu 20 de ani mai tanara. Nunta a fost pentru Principatul Monaco ocazia de a readuce in memorie epoca de splendoare oferita de Grace Kelly, mama lui Albert, decedata in 1982.

Londra in tensiune

Marea Britanie nu a mai trait de decenii o asemenea explozie de violenta. Scanteia care a incins spiritele a fost moartea unui tanar in varsta de 29 de ani in timpul unei operatiuni a politiei din 4 august. Doua zile mai tarziu, dupa o ampla manifestatie de indignare desfasurata in fata comisariatului din Tottenham, valul de demonstratii cuprinde rapid numeroase alte orase din nordul si centrul Marii Britanii, precum Manchester, Liverpool si Birmingham.

Timp de patru nopti, grupuri de tineri s-au confruntat cu fortele de ordine. Magazine jefuite si incendiate. Aceste violente soldate cu cinci morti au socat Regatul Unit. Pentru a-si proteja bunurile si a curata strazile, locuitorii se organizeaza in grupuri de autoaparare.

Criticat pentru lipsa de reactie, guvernul riposteaza: mii de politisti sunt deplasati in cartierele cuprinse de neliniste. Peste 2.800 de persoane sunt arestate si judecate in regim de urgenta, unii fiind condamnati la ani de inchisoare.

Premierul conservator David Cameron pune aceste violente pe seama banalei criminalitati, refuzand orice legatura cu regimul de austeritate impus tarii de 15 luni.

Murdoch in colimator

Dupa 168 de ani de existenta, saptamanalul britanic News of the World isi inceteaza brusc aparitia la 10 iulie. Sacrificand cel mai vandut tabloid din Marea Britanie, Rupert Murdoch spera sa stinga scandalul interceptarilor telefonice ilegale care a cuprins imperiul sau de media, News Corp.

Dar indignarea este prea puternica, ramificatiile prea numeroase. Scandalul ia amploare, antrenand demisia a doi inalti responsabili ai politiei britanice si apropiindu-se de centrul puterii, premierul David Cameron fiind somat sa dea personal explicatii legate de legaturile sale cu omul de afaceri australo-american.

Suspectat de mai multi ani ca practica interceptarile telefonice pentru a-si atinge scopurile, News of the World este pus in cauza la 4 iulie de avocatul familiei lui Milly Dowler, un adolescent rapid si asasinat in 2002, dupa ce mesajul sau telefonic a fost piratat de un detectiv care actiona pentru tabloid.

De-a lungul anchetei si a dezvaluirilor care au urmat, britanicii afla ca sute de persoane au fost victimele interceptarilor telefonice ilegale sau a furtului de date confidentiale din partea publicatiei News Corp, uneori cu ajutorul unor politisti corupti. Printre aceste persoane figureaza celebritati si oameni politici, dar si familiile militarilor ucisi in Irak sau Afganistan, precum si simpli cetateni implicati in diferite fapte diverse.

Murdoch este chemat de deputatii britanici sa dea explicatii, influenta lui asupra peisajului mediatic englez si a clasei politice este criticata. El renunta la proiectul de preluare a controlului asupra televiziunii prin satelit BskyB.

Steve Jobs ne-a parasit

Niciodata seful unei companii nu a avut parte de un asemenea omagiu planetar. Sefi de stat, patroni, concurenti directi sau simplii clienti au cinstit memoria lui Steve Jobs dupa moartea acestuia la 5 octombrie. Avea 56 de ani.

Cofondator si patron al companiei Apple, Steve Jobs a creat produse care au bulversat obiceiurile zilnice ale milioane de persoane din intreaga lume. Prin creativitatea sa, dar si prin carisma si personalitatea sa, el a dobandit statutul de icoana vizionara a lumii numerice.

Bolnav de cancer de mai multi ani, Steve Jobs a renuntat la conducerea Apple la sfarsitul lunii august. In opinia observatorilor, el a lasat in urma o societate suficient de solida pentru a rezista disparitiei principalei surse de inovatii.