Proprietarul grupului SKM, Rinat Ahmetov, este cel mai bogat om de afaceri din fostul spatiu sovietic, au stabilit expertii Bloomberg.


In clasamentul celor mai instariti 200 de businessmani ai lumii, elaborat de Bloomberg, averea lui Ahmetov este estimata la 18,9 miliarde de dolari. In total, activele controlate de cei mai bogati oameni de afaceri ai Planetei se cifreaa la 2.700 miliarde de dolari, cifra egala cu PIB-ul Frantei, a cincea economie mondiala.

Este pentru prima data cand Bloomberg publica propriul sau rating al bogatilor lumii, unde primul loc este ocupat de magnatul mexican al telecomunicatiilor, Carlos Slim, cu 77,5 miliarde de dolari. El este urmat, pe doi, de fondatorul gigantului Microsoft, Bill Gates si, pe trei, de principalul actionar al grupului spaniol de retail Inditex SA, Amancio Ortega (53,6 miliarde de dolari), a carui avere a sporit cu 50% de la inceputul anului.

Profitand de starea buna de sanatate a sectorului de distribuie, patronul IKEA, Ingvar Kamprad, a reusit sa-si mareasca averea, care a atins 41,8 miliarde de dolari, performanta cu care ocupa, in topul Bloomberg, pozitia a 5-a, in spatele finantistului american Warren Buffet (48,4 miliarde de dolari).

Patronului grupului de lux LVMH, Bernard Arnault a fost plasat pe treapta cu numarul 14, cu 25,6 miliarde de dolari, mult inaintea omului de afaceri George Soros (locul 23, cu 21,8 miliarde de dolari) si cofondatorul companiei Google, Larry Page (locul 26, cu 20,9 miliarde de dolari). Rinat Ahmetov ocupa pozitia 35, singurul miliardar rus prezent in primele 50 de locuri fiind Viktor Vekselberg, fondatorul grupului Renova, cu 16,8 miliarde de dolari.

Expertul Robert LaFranko, de la Bloomberg News EMEA Billionaires, a explicat ca pe lista au intrat numai intreprinzatorii cu patrimoniu de minim 5,8 miliarde de dolari.