Avand in vedere ca in 2011 conjunc­tura care a favorizat cresterea preturilor la metale pretioase nu va suferi modificari substantiale, investitorii vor prefera aurul in locul valutelor mon­diale, cred expertii. Exista insa o serie de riscuri care ameninta aceasta evo­lutie: eventuala majorare a doban­zilor de refe­rinta de catre bancile cen­trale interna­tionale si pierderea de catre fondurile speciale a interesului pentru metalul galben. Bill O’Neil, de la Logic Advisors, este de parere ca in prima jumatate a anului viitor pretul aurului va oscila in jurul valorii de 1.500 $/un­cie. Dupa recordul de 1.432 $/un­cie, piata aurului a evoluat sapta­mana trecuta intre 1.306 $ si 1.408 $/un­cie. Dan Smith, de la Stan­dard Char­tered, considera ca temerile pri­vind proble­me­le financiare din zona euro si o cres­tere exagerata a inflatiei in Asia creeaza potential pentru scum­pirea metalului galben cu inca 100-400 $/un­cie.

Analistii de la Credit Suisse esti­meaza, pe de alta parte, ca in 2011 pretul aurului va fi de 1.490 $/uncie, cu scurte incursiuni catre 1.600 $/uncie. Expertii UBS merg pe o prognoza de pret de 1.550 $/uncie, in timp ce colegii lor de la Goldman Sachs asteapta o crestere, numai in 2012, de pana la 1.750 $/uncie.

In acelasi timp, analistii de la Standard Chartered estimeaza ca o eventuala pierdere de interes pentru aur din partea marilor fonduri spe­culative creeaza premisele unei rea­sezari a pietei. „Va fi o adevarata lovi­tura pentru piata, dar nu cred ca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat”, spune Smith.