Robotul Curiosity a descoperit "un obiect strălucitor" pe solul planetei Marte, care ar putea fi o piesă a sa care s-a spart, a anunţat NASA, citată de AFP.


"Echipa care se ocupă de Curiosity a decis să nu utilizeze braţul robotizat, luni, după ce a detectat prezenţa unui obiect strălucitor pe sol, care ar putea fi o piesă a robotului", a anunţat Agenţia spaţială americană. "Curiosity este pe cale de a realiza alte fotografii ale obiectului pentru a ajuta echipa să identifice şi să evalueze impactul său eventual asupra activităţilor" robotului, a mai anunţat NASA.

Robotul s-a oprit pe o zonă cu nisip la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a preleva mostre de sol în vederea curăţării şi testării materialului său de colectare geologică. Robotul american Curiosity a descoperit, în septembrie, pe solul marţian, pietre ce provin din albia unui fost pârâu, confirmând astfel ipoteza referitoare la prezenţa apei în trecutul planetei roşii.

Destinaţia finală a robotului Curiosity este Muntele Sharp, aflat la o distanţă de opt kilometri de punctul său de plecare. Pentru a parcurge acest traseu, robotul va avea nevoie de cel puţin trei luni, întrucât roverul străbate circa 100 de metri pe zi. Curiosity, un rover cu şase roţi, care are la bord 10 instrumente ştiinţifice de ultimă generaţie, a ajuns pe suprafaţa marţiană pe 5 august, iar misiunea sa, aceea de a afla dacă planeta roşie ar putea întreţine viaţa microbiană, va dura doi ani.

Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.