Fragmente de meteoriţi marţieni şi cea mai mare rocă lunară scoasă vreodată la licitaţie au fost vândute, duminică, la New York, cu peste 1 milion de dolari, informează Reuters, potrivit Mediafax.

    Peste 125 de fragmente de meteoriţi au fost scoase la vânzare în cadrul acestei licitaţii private, însă multe dintre aceste obiecte extraterestre, estimate la cel puţin 50.000 de dolari, nu şi-au găsit cumpărători.

    Cel mai valoros obiect scos la vânzare a fost o rocă lunară, ce are o greutate de 1,8 kilograme. Roca provine de pe faţa nevăzută a Lunii, de unde a fost dislocată în urma impactului produs de căderea pe Lună a unui meteorit, care a propulsat-o apoi în spaţiu. Roca lunară a fost vândută cu 330.000 de dolari.

    Unul dintre cele mai dorite obiecte înscrise în această licitaţie a fost o bucată din meteoritul Seymchan, descoperită în Siberia în anii 1960. Această bucată de 23 de centimetri, presărată cu cristale de olivină, a fost achiziţionată cu 43.750 de dolari, depăşind de peste 12 ori estimările specialiştilor.

    Colecţionarii sunt dispuşi să plătească cel mai mult pe fragmente de meteoriţi care provin de pe Lună sau de pe Marte. Meteoriţii lunari sunt deosebit de rari - se crede că doar 61,2 kilograme de astfel de meteoriţi există pe Terra.

    O bucată din meteoritul Peekskill, filmat în urmă cu 20 de ani în timp ce ardea în atmosferă, înainte să se prăbuşească peste un automobil Chevy Malibu, la New York, a fost vândută cu 16.250 de dolari.

    Un alt cumpărător a plătit 1.375 de dolari pentru o rocă implicată într-o tragedie produsă în 1972. "A căzut peste o vacă. A pulverizat-o. S-a întâmplat foarte repede", au explicat reprezentanţii casei organizatoare.

    Printre obiectele care nu şi-au găsit însă cumpărători s-au aflat un fragment din mateoritul de origine marţiană Tissint, care a căzut în Maroc în 2011, dar şi un meteorit din fier descoperit în deşertul Kalahari din sudul Africii.

    Meteoriţii sunt apreciaţi pentru mărimea, raritatea, frumuseţea şi provenienţa lor.

    Licitaţia a fost organizată de casa Heritage Auctions.