Romania a intrat la sfarsitul trimestrului II direct pe locul 8 in topul celor 10 state cu cea mai riscanta datorie suverana. Pentru tara noastra, cotatia instrumentelor credit default swaps (CDS) s-a plasat la 412,8 pb, probabilitate de producere a riscului de neplata fiind de 25,5%. Analistii atrag atentia ca aceasta piata este deosebit de volatila, iar perceptia de risc a investitorilor este influentata de tot ceea ce arata ca nu pot fi adoptate masurile propuse pentru consolidarea fiscala. 

Romania a fost inclusa la finalul lunii iunie in categoria tarilor cu cea mai riscanta datorie suverana, masurata din punctul de vedere al costului asigurarii impotriva riscului de neplata pentru titlurile cu scadenta la cinci ani. Potrivit raportului pentru trimestrul II realizat de CMA DataVision, prima de risc (credit default swaps, CDS) pentru datoriile tarii noastre era cotata la o valoare medie de 412,8 puncte de baza (pb), ceea ce ne plasa pe locul 8 intr-un Top 10 deschis de Venezuela, cu o cotatie a CDS-urilor de 1.306 pb.

Clasamentul realizat de compania independenta de colectare a datelor de pe piata de swap a fost realizat nu numai dupa criteriul pretului inregistrat la jumatatea acestui an, ci si in functie de probabilitatea ca riscul de neplata sa se produca. In aceste conditii, Romania are un „potential” de 25,5%, o probabilitate pe care analistii CMA o caracterizeaza ca fiind in crestere.

„Din pacate, poza pe care au facut-o cei de la CMA Data Vision a coincis cu perioada in care Curtea Constitutionala a respins decizia de reducere a pensiilor”, arata economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Acesta arata ca piata CDS-urilor este volatila, iar un nivel scazut al cotatiilor inregistrat la un moment dat, cum a fost cel din luna aprilie, cand a fost lansata emisiunea de euroobligatiuni, poate fi de scurta durata daca elementele favorabile nu sunt completate de alte rezultate bune din economia romaneasca. „Orice motiune de cenzura, orice lupta politica si, in general, tot ceea ce arata ca nu pot fi luate masurile propuse pentru consolidarea fiscala influenteaza perceptia de risc a investitorilor. In aceasta perioada, cotatia CDS-urilor a mai scazut, la aproximativ 380 de puncte de baza, dar reducerea nu este prea mare”, conchide Lucian Anghel.


Cel mai scazut nivel din 2010, in aprilie


CDS-urile masoara costul asigurarii datoriilor fata de default si determina totodata randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane. In plus, CDS-urile influenteaza si costul finantarii externe accesate de catre companii si banci.

Costul riscului de tara pentru Romania a inceput sa urce la finalul lunii iunie, depasind nivelul de 400 pb, dupa decizia Curtii Constitutionale, care a declarat neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate propuse de guvern.

Cea mai scazuta cotatie din acest an a fost atinsa in aprilie, in apropierea nivelului de 200 puncte de baza, similar perioadei anterioare momentului Lehman Brothers. Analistii erau unanim de acord ca in acea perioada asistam la o imbunatatire a perceptiei de risc a investitorilor, determinata de rezultatele bune ale emisiunii de eurobonduri. Inainte de emisiunea de eurobonduri, cotatia CDS-urilor se afla la un nivel de 240 pb, fata de o medie a Europei Centrale si de Est, de 237 pb. 

Performante slabe


Alaturi de tara noastra, nou-intrata in acest top este si Bulgaria (locul 10), cu o cotatie a CDS-urilor la acel moment de 363,7 pb si cu un potential de producere a riscului de neplata de 22,8%. Romania si statul vecin din sud au inlocuit in acest clasament Islanda si Egiptul care au avut pe parcursul trimestrului II o evolutie economica foarte buna, potrivit CMA Data Monitor.

Pe locul 2 in top a urcat sapte locuri Grecia, cu o cotatie de 1.003,4 pb si un risc de neplata „creditat” cu 55,6%, pe fondul proble­me­lor fiscale care au explodat in acest an. De altfel, Grecia a avut pe parcursul celui de-al doilea trimestru, potrivit analistilor CMA, cea mai defavorabila per­for­­manta, cotatia CDS-uri­lor avansand cu 190% fata de nivelul inregistrat dupa primele trei luni ale anului, de 346 pb. In acest cla­sa­ment al ritmului de de­te­rio­rare al costului asi­gurarii impotriva ris­cului de neplata, au mai fost incluse Belgia, cu o crestere a cotatiilor de 168,5%, pana la 150,2 pb,  Spania - 129,2% (271,6 pb), Portugalia - 127,3% (330,6 pb) si Franta - 112,3% (97,5 pb). „Grecia, Portugalia si Franta continua sa indice performante slabe”, se arata in analiza CMA.  

Titluri sigure in Europa


Potrivit raportului CMA, cele mai sigure datorii suverane sunt plasate, geografic vorbind, cu preponderenta in nordul si vestul Europei. Norvegia, cu o cotatie a CDS-urilor de numai 26,7 pb si un potential aproape inexistent ca riscul de neplata sa se produca, de 2,4%,  este pozitionata pe primul loc, fiind urmata de Finlanda, cu 35,5 pb (3,1%), Statele Unite - 40 pb (3,5%), Danemarca - 43,2 pb (3,8%), Suedia - 43,7 pb (3,9%), Germania, 46,3 pb (4,1%), Elvetia - 48,4 pb (4,3%), Olanda - 52,4 pb (4,6%), Hong Kong - 56,6 pb (4,9%) si Australia - 59,8 pb (5,2%).

In ceea ce priveste cea mai buna performanta a CDS-urilor, pe primul loc se situeaza Islanda, cu o scadere a cotatiilor de 17%, pana la 333,4 pb. Este urmata de Republica Dominicana, cu o reducere de 15,3%, pana la 295,9 pb, Egipt - minus 15%, pana la 216,6 pb, Guatemala - minus 11,7%, pana la 194,3 pb si Statele Unite - minus 2,4%, pana la 40 de pb.

O piata de 25 de trilioane de dolari


Piata CDS-urilor a aparut in urma cu 15 ani.

Daca in 2003, valoarea contractelor era de 3 trilioane de dolari, astazi a urcat la 25 de trilioane de dolari, porivit Asociatiei Internationale a dealerilor de contracte swap si derivative.

Despre aceasta piata sunt foarte putine informatii pu­blice cu privire la vanzatorii si cumparatorii acestor pro­du­se, insa un document al Deutsche Bank releva ca anul trecut in topul dealerilor s-au plasat JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank si Barclays Group.