1. CASTELUL BRAN


„Nu e nimic mai bun decat sa te duci la sursa, si in cazul vampirilor aceea este Vlad Tepes, legendarul conducator al Valahiei, acum parte a Romaniei. Tepes a devenit un dusman de temut al Imperiului Otoman si era fascinat sa traga in teapa toate fortele otomane care erau trimise impotriva lui”, noteaza oficialii Lonely Planet. Aceasta pozitioneaza Castelul Bran pe prima pozitie in clasamentul celor mai faimoase legende cu vampiri. 

Reputatia lui de insetat de sange l-a inspirat pe autorul irlandez Bram Stoker sa-l foloseasca ca model pentru Dracula, luand astfel nastere o legenda.

Castelul Bran, una dintre fortaretele sale, gazduieste acum un muzeu dedicat Reginei Maria a Romaniei, adauga oficialii. Castelul are un profil impresionant, fiind o locatie ideala pentru un film cu vampiri.


2. LILIECII VAMPIRI, Costa RicaLiliacul vampir a devenit inseparabil de legenda vampirilor. Aparent inspirat dintr-un articol de presa despre locuitorii din America Centrala si de Sud, Bram Stoker a povestit in romanul sau despre obiceiurile acestora de a suge sange, iar restul a devenit istorie. Liliecii vampiri se hranesc cu sangele animalelor, dar rar cu sangele oamenilor, desi au fost raportate atacuri in ultimii ani in Brazilia si Venezuela. Lonely Planet recomanda turistilor care sunt dornici sa vada de aproape liliecii vampiri sa viziteze Parcul National Santa Rosa si Parcul National Corcovado din Costa Rica.


3. MUZEUL VAMPIRILOR, Franta


Ascuns in districtul Les Lilas din Paris, Musee des Vampires este un mic muzeu privat ce are ca tematica tot ce tine de vampiri. Pentru a putea avea acces aici, turistii trebuie sa faca intai pro­gramare, insa odata intrati pe acea usa rosie sunt intam­pinati cu o colectie de carti eclectice, fotografii cu vam­piri, arme, masti, modele si costume, personalul muzeu­lui fiind la dispozitia turistilor pentru a le raspunde la toate curiozitatile legate de acest subiect.

De retinut ca pro­gramarea se face in limba franceza, deci trebuie sa fiti vorbitori de limba franceza daca doriti sa faceti o vizita muzeului, anunta Lonely Planet. In plus, trebuie mentionat ca prezentarea muzeului este facuta chiar de proprietarul acestuia, Jacques Sirgent, care este si autorul a catorva carti pe tema vampirilor si radacinile lor in folclor.


4. FORKS, SUA


Cand autoarea Stephenie Meyer a pus bazele fai­mosului roman cu vampiri „Twilight” in micul oras Forks, din statul Washington, nici nu se gandea la avalansa de turisti care vor veni in cautarea vampirilor din romanul sau. Odata cu aparitia „Twilight” pe raftul librariilor, fanii infocati au navalit spre Forks, scotand astfel orasul din impasul financiar in care se afla. In prezent, turistii pot face turul locatiilor ce se aseamana cu traseul parcurs de per­so­najele principale ale romanului, Edward si Bella, si de ase­menea celebreaza ziua lui Bella pe 13 sep­tembrie. Mai mult, turistii pot opta si pen­tru tururi tematice in Forks si la Push.


5. TURUL VAMPIRILOR, San Francisco, SUAToti cei care au citit romanul „Dracula” isi vor aminti de Mina Harker si de scena in care Dracula a atacat-o pe aceasta cu intentia de a o transforma intr-un vampir. Turistii vor fi uimiti sa o regaseasca pe Mina Harker cu accent american in secolul 21, in San Francisco. In fiecare weekend acestia o pot insoti pe Mina intr-un tur al vampirilor, in locurile considerate bantuite din centrul istoric Nob Hill. Turistii pot vizita de asemenea Nob Hill Cafe, Parcul Huntington, Clubul Pacific Union, turul vampirilor fiind clasificat de turisti drept o combinatie unica intre istorie si entertainment. 


6. TURUL LUI DRACULA in Londra, Marea BritanieDatorita importantei acordate capitalei britanice in romanul „Dracula” a luat nastere si un tur al vampirilor in Londra. Acest tur supranatural se desfasoara in casa Highgate, unde aparent Dracula a locuit pe durata sederii sale in Londra. Turul include de asemenea o vizita la cimitirul Highgate, amplasat intr-o zona impadurita, unde mormintele sunt inconjurate de copaci, flori salbatice si ferigi. La incheierea turului se organizeaza un banchet medieval unde turistii vor fi tratati regeste. 

7. PONTIANAK, IndoneziaCreaturile vampirice nu fac parte doar din legendele europene. Malaysia si Indo­nezia impartasesc legenda Pontianak, mit pornit de la moartea unei femei in timp ce nastea. Femeia vampir Pontianak, cum este numita de locuitori, apare sub forma unei femei frumoase pana cand isi loveste victima.

Apoi se transforma intr-o batrana urata cu dintii ascutiti ca niste lame. In traducere, numele ce poarta si denumirea orasului Pontianak inseamna „fantoma cu copil in pantece”. Lo­nely Planet le reco­manda doar celor cu­- rajosi sa viziteze ora­sul Pontianak, capitala Indoneziei.


8. FANTOMA LUI DRACULA in Whitby, Marea BritanieInainte ca Dracula sa ajunga la Londra acesta s-a oprit in portul Whitby, din Marea Britanie, locuitorii fiind de parere ca spiritul sau este inca prezent.

Potrivit criticilor, Bram Stocker, autorul cartii „Dracula”, a decis sa insereze in carte pasaje cu Dracula dupa ce si-a petrecut o vacanta in Whitby.

Acestia sunt de parere ca autorul cartii a fost influentat de atmosfera orasului, de acoperisurile rosii, de biserica Whitby Abbey si chiar de liliecii ce zburau in jurul bisericilor. „In mod surprinzator, multi dintre vizitatorii orasului intreaba unde este mormantul lui Dracula, uitand de fapt ca este doar o fictiune”, sustin oficialii Lonely Planet. 


9. LOCATIILE DIN „BUFFY, SPAIMA VAMPIRILOR, SUA


Cunoscutul serial „Buffy, spaima vampirilor” a adus recorduri de audienta in ani ‘90. Turistii care au urmarit cu sufletul la gura serialul au ocazia acum sa viziteze locatiile unde s-au filmat secvente din „Buffy, spaima vampirilor”, atat din Los Angeles, cat si din afara orasului. Astfel, fanii serialului pot vizita Torrance High School, campusul UCLA din Westwood si California State University. Lonely Planet sfatuieste turistii sa acceseze IMDB pentru a avea o lista completa a locatiilor unde s-a filmat „Buffy, spaima vampirilor”.


10. LOCATIILE „TRUE BLOOD“, SUA


„True Blood” este un alt serial ce a fost realizat dupa modelul „Buffy, spaima vampirilor”, care a atras din ce in ce mai multi spectatori in fata micilor ecrane. Bon Temps, orasul in care s-a desfasurat actiunea serialului, este unul de fictiune, si ca si in celalalt serial personajul principal este feminin, Sookie Stackhouse, aceasta simtindu-se in siguranta in prezenta vampirilor. Spre deosebire de „Buffy, spaima vampirilor”, vampirii nu se ascund de societate si frecventeaza barul Fangtasia, detinut de vampirul Eric Northman din Shreveport, Louisiana. In realitate, barul folosit pentru filmari este localizat in Long Beach, California, si se numeste Alex’s Bar. Lonely Planet recomanda site-ul Seeing Stars pentru gasirea locatiilor unde au mai fost filmate scene din serial.