Pe ce sa se sustina cresterea economica in viitor, fie ca ne referim la cel apropiat sau la cel indepartat? Cu ce s-au schim­bat datele problemei fata de anul de gratie 2008? Cu nimic, cred eu. Ce are economia Romaniei in plus fata de anul de gratie 2008? Nimic, cred eu. Ne apropiem de „al treilea trimestru de crestere economica consecutiva”? Poate. O ducem mai bine cu ceva? Cu nimic, ne arata cifrele din statisticile oficiale. Imediat detaliem.

Avem exact aceleasi probleme ca in urma cu doi ani, cand am incheiat primul acord cu Fondul Monetar International – arieratele sunt uriase si intr-un sens si in altul, sistemul de pensii se afla tot la pamant, iar aparatul bugetar a ramas supra­di­mensionat si ca numar si din punct de vedere politic. In plus, nu am facut niciun fel de reforma structurala, ne bazam exact pe aceleasi domenii cu grad ridicat de risc ca in urma cu trei ani – imobiliare, comert si servicii financiare.

Si chiar daca ar fi corect din punct de vedere tehnic ori mo­ral sa spunem ca avem „crestere economica”, cui foloseste asta atat timp cat toate se duc in jos? 700.000 de locuri de munca s-au pierdut de la inceputul crizei (cel putin 550.000 numai in sectorul privat!), puterea de cumparare s-a redus, in medie, cu 20%, preturile la produse si servicii au urcat „la standarde euro­pene”, iar companiile economisesc din ce in ce mai putin. Fondu­rile europene, o alta chestiune delicata: sefii de la Comisia Euro­peana spun ca efectiv am „atras” 3%, noi ne laudam cu 8%-9%. Oricum, este un dezastru. Iar lista cifrelor „negre” este infinit mai lunga...

Imaginea tarii nu este cu nimic mai buna nici din punct de vedere social sau indiferent cum altfel. Dialog nu mai exista intre stat, politicieni, sindicate si societatea civila, oamenii s-au ra­dicalizat, infractionalitatea urca vertiginos, sistemul medical este mort de-a dreptul, cel educational „scoate” numai tampiti.

Spre ce ne indreptam? Greu de spus in conditiile in care nu mai avem niciun reper – valoric, moral, economic sau financiar.

PS: Deficitul s-a redus. O veste buna, precum cea data de capitanul Titanicului pasagerilor sai: „Nu va fie frica! Peste 70 de ani o sa castigati sapte premii Oscar!”. Cum s-a redus deficitul? A murit consumul. Atat.