Romania se mentine in acest an pe locul 63, din 179 de state, intr-un clasament la nivel mondial al libertatii economice realizat de americanii de la Heritage Foundation, desi indicele libertatii s-a majorat cu 0,5 puncte fata de 2010, la 64,7 puncte. Romania este incadrata in top de Kuweit (64,9 puncte), Thailanda (64,7 punc­te, acelasi cu al Romaniei) si Franta (64,6 puncte).

Indicele libertatii economice plaseaza Romania mai sus decat state precum Slovenia, Turcia, Polo­nia, Portugalia, Africa de Sud, Croatia, Italia, Grecia, Egipt, Brazilia, China, Rusia sau Ucraina. Economia romaneasca este devansata insa de tari precum Australia, Canada, Irlanda, Danemarca, SUA, Esto­nia, Olanda, Marea Britanie, Japonia, Suedia, Ger­mania, Lituania, Taiwan, Spania, Armenia, Peru, Un­garia, Macedonia sau Bulgaria.

Topul clasamentului este ocupat de Hong Kong (89,7 puncte), Singapore (87,2 puncte) si Australia (82,5 puncte). Ultimele locuri revin Cubei, Zim­babwe si Coreei de Nord.

Stagnare la coruptie


Punctajul primit de Romania reflecta imbuna­tatiri in cinci din cele 10 criterii in functie de care este calculat indicele. Fata de anul trecut, punctajul a crescut pentru componentele libertatea comer­tului, libertatea fiscala, libertatea monetara, liber­tatea investitiilor si libertatea muncii. Reduceri de punctaj se observa pentru libertatea afacerilor si cea a cheltuielilor guvernamentale. Libertatea finan­ciara, a drepturilor de proprietate si cea in fata coruptiei sunt criteriile in cazul carora punctajul a stagnat.

Romania ocupa locul 27 din cele 43 de state europene prezente in clasament, iar scorul primit este mai mare decat media la nivel mondial, dar sub media regionala. Pentru statele ale caror economii sunt considerate libere (Hong Kong, Singapore, Australia, Noua Zeelanda, Elvetia si Canada) punc­tajul mediu este de 84,1.

Analistii Heritage Foundation noteaza ca in Romania procesul de inregistrare a firmelor a fost fluidizat in ultimii ani. Cu toate acestea, nu a fost pe deplin implementata o legislatie care sa eficientizeze procedurile privind falimentul.

Totodata, in ultimii ani, cheltuielile guvernului au crescut usor, iar privatizarea companiilor mari a fost lenta.

Libertatea economica reprezinta dreptul fundamental al fiecarui individ de a-si controla propria munca si proprietate. In societatile libere economic, guvernele permit muncii, capitalului si bunurilor sa se miste liber si se abtin din a constrange libertatea mai mult decat este necesar pentru a o proteja si mentine.