Potrivit unui clasament intocmit de Legatum Institute, Romania se afla pe locul 48 intr-un clasament privind prosperitatea populatiei, din 104 state, in care a fost devansata de majoritatea tarilor europene. Prima pozitie in top a fost ocupata de Finlanda.
 
La baza clasamentului a stat un indice format din mai multi factori: fundamentele economice, antreprenoriatul si inovatia, institutiile democratice, educatia, sistemul sanatatii, siguranta si securitatea, guvernanta, libertatea personala si capitalul social din fiecare tara.
 
Cu exceptia libertatii personale si a capitalului social, unde situatia este considerata necorespunzatoare, la ceilalti factori, Romania a inregistrat un punctaj mediu.
 
In acceptiunea studiului, libertatea personala se refera la capacitatea unui individ de a-si stabili cursul vietii, in cazul capitalului social fiind vorba de gradul de incredere in relatiile interumane si soliditatea comunitatilor.
 
Dintre statele est-europene foste comuniste, Slovenia este cel mai bine plasata, pe locul 20, urmata de Cehia, pe pozitia 25, Ungaria pe 27, Polonia pe 29.
 
Primele zece state clasate sunt Finlanda, Elvetia, Suedia, Danemarca, Norvegia, Australia, Canada, Olanda, Statele Unite si Noua Zeelanda. Marea Britanie este pe pozitia a 12-cea, urmata de Germania pe locul 14, Japonia pe 16, Franta pe 17 si Spania pe 19.
 
Prosperitatea include, in analiza institutului, atat bunastarea materiala cat si calitatea vietii. Astfel, clasamentul a fost realizat in baza conditiilor care sustin prosperitatea si nu dupa nivelul actual al bunastarii materiale.