Romania ar putea obtine un profit de 30 de miliarde de dolari din controversatul proiect minier de la Rosia Montana, daca va accepta exploatarea zacamantului de compania canadiana Gabriel Resources, a declarat directorul executiv al societatii, Jonathan Henry.


„In total, s-ar putea realiza un profit economic de 30 miliarde de dolari din acest proiect, bani care vor ramane in Romania”, a afirmat Henry, intr-un interviu acordat agentiei France Presse. Aceasta suma este de sapte ori mai mare decat cea promisa initial de companie in 2007, dar, spune Nenry, este rezultatul efectului de multiplicare a investitiilor si al cresterii pretului la aur.

In urma cu cinci ani, calculele s-au facut pornindu-se de la un pret al metalului galben de 900 de dolari/uncie, in conditiile in care aurul se tranzactioneaza, in prezent, in jurul valorii de 1.600 de dolari/uncie.

Contactat de agentia Reuters, Jonathan Henry si-a exprimat dorinta ca viitorul guvern sa aiba, mai intai, discutii cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) inainte de a face declaratii publice pe tema proiectului minier.

„Speram ca noul cabinet va discuta cu noi inainte ca reprezentantii sai sa faca vreo declaratie pro sau contra in legatura cu proiectul nostru”, a insistat directorul executiv al Gabriel Resources, subliniind ca, pe masura ce aprobarea este amanata, cresc costurile operationale si cele de capital.

„Pe masura ce procesul de autorizare se prelungeste, suntem obligati sa ne schimbam strategia privind numarul persoanelor pe care ii vom angaja, dar si in legatura cu alte aspecte, pentru ca avem o limita a sumelor pe care le putem cheltui lunar”, a explicat Henry.

In ajunul acestei declaratii, ministrul demis al mediului, Koroki Attila, a anuntat ca a primit rezultatul unui audit cerut de el pentru a stabili daca evaluarea impactului proiectului minier asupra mediului poate continua in absenta unor planuri de urbanism ale comunei Rosia Montana, anulate definitiv in instanta.

Juristii consultati in acest sens de Ministerul mediului au recomandat in concluziile acestui audit oprirea procedurii de evaluare a proiectului pana cand investitorul depune unplan de urbanism. In replica, RMGC a precizat ca, potrivit legii, analiza impactului trebuie finalizata imediat.