Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, a preluat luni totalitatea acţiunilor TNK-BP, al treilea mare producător de petrol din Rusia, în urma a două tranzacţii cu o valoare totală de 61 de miliarde de dolari, transmite AFP.


În urma acestor tranzacţii Rosneft devine cea mai mare companie petrolieră din lume, fiind responsabil pentru mai mult de jumătate din producţia de petrol a Rusiei. Rosneft va produce mai mult de patru milioane de barili de petrol şi gaze naturale pe zi, devansând fostul lider mondial, grupul american Exxon Mobil.

În conformitate cu prima tranzacţie, BP şi-a vândut participaţia de 50% pe care o deţinea la TNK-BP către Rosneft pentru suma de 17,1 miliarde de dolari şi un pachet de 12,84% din acţiunile Rosneft. BP are de gând să utilizeze 4,8 miliarde de dolari pentru a achiziţiona un pachet suplimentar de 5,66% din acţiunile Rosneft de la statul rus majorându-şi astfel participaţia la 19,75%.

Separat, Rosneft a convenit să peria şi restul de 50% din acţiunile TNK-BP de la consorţiul Alfa-Access-Renova (AAR) pentru 28 de miliarde de dolari. Cele două tranzacţii sunt independente iar acordul cu AAR face în continuare obiectul unor negocieri, a precizat Rosneft.

'Ţinând cont şi de acţiunile deţinute de Rosneftegaz, este vorba de o operaţiune de 61 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă a treia mare tranzacţie din lume', a declarat preşedintele Rosneft, Igor Sechin, în cursul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin. 'Acesta este un semnal foarte bun pentru piaţa rusă. Este o tranzacţie bună şi aş dori să vă mulţumesc pentru efortul depus', a declarat la rândul său Vladimir Putin.

Statul rus va rămâne cel mai mare acţionar la Rosneft, urmat de BP care va deţine 19,75% din acţiuni şi două locuri în consiliul de administraţie. Pentru BP, tranzacţia permite grupului petrolier britanic să pună capăt unei relaţii dificile cu consorţiul AAR, care reprezintă interesele unor oligarhi ruşi. Înfiinţată în anul 2003 de BP şi AAR, firma mixtă TNK-BP a devenit obiectul unui conflict între acţionari după semnarea în luna ianuarie 2011 a unei alianţe între BP şi Rosneft pentru explorarea regiunii Arctice, acord care în cele din urmă a eşuat în urma opoziţiei AAR.