Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, a anunţat marţi că a angajat trei foşti specialişti de la prestigioasă bancă americană de investiţii Morgan Stanley care să ajute la înfiinţarea băncii Rosneft Bank, transmite AFP.


Rosneft, companie controlată în proporţie de 75% de statul rus, a precizat că i-a angajat pe Rair Simonyan, Yelena Titova şi Walid Chammah pentru a ajuta la 'consolidarea activelor financiare ale Rosneft într-o instituţie financiară care să ofere servicii complete'.  Rair Simonyan şi Yelena Titova au fost preşedintele respectiv directorul biroului Morgan Stanley din Moscova iar Walid Chammah a fost preşedintele Morgan Stanley International. Cei trei experţi vor fi subordonaţi directorul general de la Rosneft, Igor Sechin.

Rosneft Bank va fi capitalizată prin intermediul actualelor active bancare, precum Russian Regional Development Bank, o bancă de talie medie care în prezent este concentrată pe finanţarea operaţiunilor Rosneft. Noua instituţie bancară ar urma să faciliteze marile proiecte internaţionale, inclusiv operaţiunile comerciale ale Rosneft şi de asemenea să ofere servicii bancare clienţilor de retail şi corporate din industriile petrolieră şi energetică.

Rosneft este pe cale să devine cea mai mare companie petrolieră din lume, fiind responsabilă pentru mai mult de jumătate din producţia de petrol a Rusiei, în urma preluării tuturor acţiunilor la TNK-BP, al treilea mare producător de petrol din Rusia, pentru 55 de miliarde de dolari. Un alt mare grup energetic rus, Gazprom, deţine şi el un pachet e 35% din acţiunile Gazprombank, o instituţie financiară care are trei milioane de clienţi persoane fizice şi 45.000 de companii.