Silvio Berlusconi şi puternice interese de afaceri din Italia vor ca ţara să revină la liră, a concluzionat economistul Nouriel Roubini, după ce fostul şef al guvernului de la Roma a declarat că Italia ar trebui să ia în calcul părăsirea zonei euro, dacă Germania nu acceptă un rol sporit pentru BCE.


"Berlusconi a afirmat că «nu este o blasfemie să ieşi din zona euro», semnalând că el şi partidul său, împreună cu puternice interese de afaceri, vor revenirea la liră", a postat Roubini pe Twitter, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Italia ar trebui să ia în calcul părăsirea zonei euro dacă Germania nu acceptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să garanteze datoria suverană a statelor şi să tipărească bani pentru a susţine economia, a afirmat Berlusconi. Ieşirea din zona euro nu este o blasfemie", a notat Berlusconi pe pagina sa de Facebook.

Dacă Germania se opune unui rol nou pentru BCE, atunci statul german ar trebui, de asemenea, să ia în calcul părăsirea zonei euro, a adăugat el.

Partidul lui Berlusconi critică tot mai mult apartenenţa ţării la zona euro în campania electorală înaintea alegerilor generale, programate în mai puţin de un an, după ce a înregistrat un rezultat slab în alegerile locale din mai şi a pierdut constant susţinători.

Italia se află sub presiune puternică pe pieţele financiare, alături de Spania. Randamentele obligaţiunilor celor două state au crescut în ultima perioadă, majorându-le costurile de împrumut, iar unii analişti speculează chiar că cele două ţări ar putea ajunge să ceară ajutor extern după ce nu se vor mai putea finanţa din piaţă din cauza dobânzilor prohibitive.