Societatea rusa Atomostroiexport a majorat la 1 miliard de euro amploarea despagubirilor financiare cerute din partea Bulgariei pentru anularea constructiei centralei nucleare de la Belene, a anuntat presa rusa.


„Sumele solicitate de Atomostroiexport includ costurile tuturor lucrarilor efectuate pentru proiect, banii cheltuiti pe materiale, pierderile si restul. Valoarea globala a noilor compensatii se ridica la cel putin 1 milion de euro”, a precizat grupul din Rusia.

Filiala a grupului public Rosatom, intreprinderea a angajat in iulie 2011 o procedura impotriva companiei publice bulgare NEK la Curtea internationala de arbitraj, pentru a recupera 58 de milioane de euro neplatite.

„Majorarea sumelor este fondata pe faptul ca proiectul a fost stopat de guvernul bulgar, iar NEK a refuzat sa restuie Atomstroiexport cheltuielile angajate si pierderile”, a mentionat societatea rusa. Premierul bulgar, Boiko Borisov a anuntat in luna martie ca tara sa va renunta, din considerente de economie, la constructia de catre intreprinderea rusa a centralei nucleare de la Belene.